Ćorić za N1: Sektori koji su u prodisali i mogu dalje sami, ostat će bez potpora

Vijesti 27. kol 202116:25 > 20:05 0 komentara
N1

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 16,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996. godine. O gospodarskom oporavku Hrvatske u Dnevniku N1 govorio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“Ovakva pozitivna stop rasta BDP-a svrstava nas među prvih pet zemalja Europske unije i razlog je za opzimizam i u kontekstu da bi 2021. mogla rastom nadmašiti naša početna očekivanja. Vjerujem da će premašiti premašiti ono što smo projicirali. Drago nam je da smo cijelu Hrvatsku javnost izveli na put optimizma jer nam je to doista trebalo nakon 2020. koja je nosila veliko odricanje svih resora, a 2021. bi mogla završiti s jako visokom stopom rasta što će značiti visoke prihode u državni proračun i jako dobar ulazak u 2022. godinu”, rekao je Ćorić te dodaje da smo u ovom kvartalu bili na razini 2019. godine.

VEZANE VIJESTI

Ćorić kaže da je bitno gledati kako zadržati visoke stope rasta u daljnjem razdoblju.

“Naravno, ne 16 posto, to je neobjektivno očekivati, no treći kvartal, s onim što se događalo u turizmu, u sektoru usluga i u realnom sektoru nadamo, a nadamo se da će se događati do kraja devetog mjeseca, to bi moglo ponuditi fundamenete za oporavak”, rekao je Ćorić.

“Ovako brzi oporavak Republike Hrvatske jasno dokazuje žilavost hrvatskog gospodarstva, koje je nakon jakog vanjskog šoka pokazalo da se itekako dobro može uhvatiti u koštac s takvom krizom. Istaknuo bih vrlo visoku razinu agilnosti dionika u procesu, prije svega mislim na poduzetnike koji su izdržali gotovo nemoguće uvjete. Treba se osvrnuti na činjenicu da smo kao Vlada odradili jako dobar posao”, dodao je ministar.

Kada će reforme?

“U proteklih 10-15 godina dotakli smo zapravo sve komponente potrebnih promjena u Republici Hrvatskoj. Prošla godina i ova nisu bile godine za eksperimente jer smo održavali sustav iznad površine i uspjeli smo. Naredne tri godine koje ne donose značajne političke promjene, su sjajno razdoblje za određene pomake. Itekako smo spremni. Mogu se očekivati pomaci u čitavom nizu resora. U zdravstvu su nužne promjene, to najavljuje i ministar Beroš, u tom smjeru ćemo ići. I u socijalnoj politici možemo očekivati promjene. Idemo za time da snažimo gospodarstvo i izvučemo ga iz ovisnosti o turizmu. Turizam nam je donio ove godine puno i dobra je karakteristika, ali njegova uloga u BDP-u mora se umanjiti. To je smjer u kojem idemo”, naglasio je Ćorić.

Govorio je i o državnim potporama poduzetnicima. Je li došao trenutak da se “pipa zatvori”

“Došao je trenutak da budemo realni kako smo bili cijelo ovo vrijeme i zapravo objektivni u promišljanju daljnjih mjera. Smanjenje opterećenja za rad pojedinih sektora otvorit će dodatni prostor za zaradu i kreiranje pozitivnog rezutlata. Vlada će upravo u skladu s budućim mjerama, njihovim kretanje, kako epidemiološkim, tako ekononmskim kreirati i svoje ekonomske mjere pomoći. Naravno da sektori koji su u međuvremenu prodisali i mogu dalje sami, da će u konačnici bez tih mjera ostati”, rekao je Ćorić dodajući da će “te odluke pravovremeno iznesene pred hrvatsku javnost”.

“To nije pitanje sredstava, to je pitanje čiste ekonomske logike”, dodao je Ćorić.

Kratko je komentirao i konzultacije o otkupu dionica INA-e od mađarskog MOL-a.

“Javnost će na vrijeme biti upoznata. Najkasnije do kraja rujna”, rekao je Ćorić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!