Ministarstvo će utvrditi postoje li pretpostavke za slanje zamolnice DORH-u

Vijesti 08. kol 202115:27 > 15:471 komentar
Ministarstvo pravosuđa i uprave
Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu juler je potvrdilo da je primilo dokument kojim se od Hrvatske traži da preuzme progon 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za ratne zločine u Bljesku. Tim smo povodom poslali Ministarstvu upit, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, diplomatskim putem, proslijedilo je Republici Hrvatskoj zamolnicu nadležnog Tužilaštva za preuzimanje predmeta iz njihove nadležnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BIH sumnja da je desetak državljana RH počinilo kaznena djela koja BIH dovodi u vezu s operacijom “Bljesak”.

Ministarstvo pravosuđa i uprave će utvrditi postoje li formalne pretpostavke ili bilo kakve zapreke za prosljeđivanje zamolnice za pravnom pomoći DORH-u. Pri tome će voditi računa o državnim interesima, kao i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona.

Ako zamolnice budu proslijeđene DORH-u, važno je naglasiti da kod ustupa kaznenog progona državno odvjetništvo nije vezano činjeničnim opisom ni pravnom kvalifikacijom navedenom u dokumentaciji dostavljenoj od strane BIH”, stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

Plenković: Bljesak i Oluja akcije su na koje smo ponosni

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Sinju je potvrdio upravo ono što je Ministarstvo poslalo u svom odgovoru.

N1

“Procedura je takva da će Ministarstvo pravosuđa proučiti dokumentaciju, te vijdeti postoje li neke zapreke za slanje DORH-u, a oni će odlučiti dalje. DORH može odbaciti to i na taj način riješiti to. Bljesak i Oluja akcije su na koje smo ponosni i nikakvi precesi koji se budu pokretali neće to dovesti u pitanje.

Ovo nije prva takva situacija koju imamo, a naš je stan o tome jasan. Tu nema još nikakvih optužnica, riječ je o zahtjevu za pravnu pomoć”, zaključio je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar