Donosimo detalje plana o besplatnim obrocima u školi, evo kako će funkcionirati

Vijesti 29. stu 202215:23 0 komentara
Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na upit N1 pojasnilo je kako će funkcionirati besplatan obrok za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj.

“Od idućeg polugodišta, svaki će osnovnoškolac u Hrvatskoj imati osiguran barem jedan besplatan obrok u školi.

Prehranu za učenike, kao i do sada, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, sufinancirat će i organizirati vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom samo što će od drugog polugodišta osnivači dobiti 10 kuna po učeniku kako bi svakom učeniku osnovnih škola mogao biti osiguran barem jedan besplatan obrok.

VEZANE VIJESTI

Prehrana je i sada kod različitih osnivača osnovnih škola organizirana na različite načine, a tako će biti i u drugom polugodištu pa se tako u nekim školama obroci pripremaju i poslužuju u školi, a u drugim školama se obroci za učenike dostavljaju ili iz drugih škola ili iz drugih ustanova, ovisno o infrastrukturnim uvjetima škola i načinu kako je to osnivač škola odlučio.

Vrsta obroka (nutritivno vrijedni hladni obrok ili kuhani obrok), osim o organizacijskim sposobnostima osnivača, ovisit će i o postojećoj infrastrukturi koju škole trenutno imaju na raspolaganju za pripremu i posluživanje jela za učenike.

Sve škole će imati jednake uvjete za pripremu obroka za sve učenike tek kada se osigura infrastruktura, a upravo to je i predviđeno pozivom za financiranje izgradnje, dogradnje, adaptacije i opremanja osnovnih škola za izvođenje jednosmjenske nastave koji će biti raspisan do kraja godine, čime bi se do 2027./2028. godine trebalo osigurati da sve škole imati uvjete za pripremu i posluživanje toplih obroka učenicima u školama.

Do tada će se iz državnog proračuna osnivačima isplaćivati 10 kuna po djetetu po obroku za nabavu namirnica (već sada se iz proračuna financiraju plaće više od 1300 zaposlenih kuhara, a iz decentraliziranih sredstava energenti) kako bi se financijski pomoglo osnivačima škola da u suradnji sa školama učenicima osiguraju minimalno jedan besplatan nutritivno vrijedan obrok. Nutritivnu vrijednost obroka temeljem Zakona o odgoju i obrazovanju (članak 68.) propisalo je već Ministarstvo zdravstva.

Kao što smo ranije napomenuli, već je sada zaposleno više od 1300 kuhara u više od 720 osnovnih škola, a Ministarstvo obrazovanja će odobravati i nova zapošljavanja kuhara i ostalih zaposlenika nužnih za pripremu i/ili podjelu obroka u školama u skladu s objektivnim potrebama kako bi do 2027. godine sve škole koje će pripremati tople obroke, osim infrastrukturnih uvjeta, imati i kadrovske uvjete za pripremu obroka”, stoji u odgovoru MZO-a na naš upit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!