Ove profesorice godinama se bore za besplatne obroke u školama: “Uspjele smo”

Vijesti 20. lis 202208:43 0 komentara
Vlada RH

Premijer Andrej Plenković najavio je prije dva dana da će država financirati jedan obrok dnevno svim osnovnoškolcima. Vlada će u proračunu za sljedeću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama od 1. do 8. razreda, rekao je premijer.

To će državu stajati 550 milijuna kuna, a tom mjerom će se osigurati obrok za 311 tisuća djece, od kojih je njih gotovo 80 tisuća u siromaštvu.

Za financiranje jednog obroka dnevno svim osnovnoškolcima već dvije godine se bore profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta Olja Družić Ljubotina, Ivana Dobrotić, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić. One su pokrenule inicijativu Pravo svakog djeteta na školski obrok.

“Na našoj inicijativi Pravo svakog djeteta na školski obrok radimo već više od 2 godine i neizmjerno smo ponosne kada vidimo da se cijeli ovaj proces isplatio i da će se djeci, roditeljima i školama uvelike olakšati nadolazeća školska razdoblja, a što je posebice važno u jeku ove krize s kojom se suočavamo kao društvo”, pišu profesorice na Facebook stranici svoje inicijative.

“Univerzalan sustav koji neće stigmatizirati djecu”

“Uspjele smo! Od početka ovog procesa postojao je veliki interes kod vladajućih da se iznađe model koji je financijski održiv, a s ciljem osiguravanja besplatnog školskog obroka za svako dijete. Stoga nam je bilo iznimno drago kada nas je na sastanku prošli tjedan premijer, zajedno s ministrom Fuchsom, informirao kako su se odlučili upravo na model koji smo zagovarale od samog početka, a to je da se sredstva za školsku prehranu osiguraju unutar djelokruga ministarstva obrazovanja te da se kreira jedan univerzalan sustav koji neće stigmatizirati djecu i koji će svakom djetetu osigurati pravo na jedan besplatni školski obrok i koji će u prvi plan staviti interese i prava djece”, pišu.

Ističu i da im je izrazito drago da će fokus biti na održivom financiranju i zelenom te dugoročnom rješavanju problema školske prehrane gdje će djeca imati priliku ne samo besplatno već i zdravo jesti. Podsjetimo, Plenković je rekao kako će država sve napraviti da se u školama, u najvećoj mogućoj mjeri, jede hrvatska hrana.

“Obrazovni sustav ključ je uspjeha našeg društva, a pitanja školske prehrane i siromaštva djece/obitelji su neodvojiva. Ovo je prvi veliki korak u njihovom rješavanju!” pišu profesorice, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!