Ministarstvo poljoprivrede: Ne bacajmo hranu za blagdane!

Vijesti 28. pro 202012:47 > 30. pro 2020 20:47 0 komentara
Zajednički objed. (ilustracija)
Zajednički objed. (ilustracija)

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je u ponedjeljak građane da pokušaju smanjiti bacanje hrane tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Blagdansko vrijeme je vrijeme darivanja i obilja, kada se pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića, ističu iz Ministarstva napominjući kako se rijetko kada pojede sve što se kupi i pripremi.

Istraživanja pokazuju da oko 53 posto, a prema nekim studijama čak i 70 posto ukupne količine bačene hrane nastane u kućanstvima, navodi se u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

Stoga je Ministarstvo poljoprivrede, kako se podsjeća, tijekom 2020. pokrenulo niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti potrošača vezanog uz problem prekomjernog bacanja hrane u Hrvatskoj, a u svrhu promjene navika i ponašanja prilikom rukovanja s hranom kod kuće, na poslu, u školi, u trgovini ili u restoranu.

Iz Ministarstva pozivaju građane da tijekom blagdana pokušaju smanjiti otpad od hrane u svom kućanstvu primjenjujući niz savjeta kao što su planiranje kupovine namirnica te razumna kupnja bez stvaranja nepotrebnih zaliha.

Među savjetima su i organiziranje hladnjaka i smočnice prije blagdana, pohranjivanje ostataka hrane u hladnjak ili zamrzivač, spremanje novih recepata od ostataka obroka te doniranje hrane.

“Tijekom cijele godine budimo socijalno osjetljivi i podijelimo namirnice i viškove hrane s potrebitima”, ističu iz Ministarstva.

Napominju i kako smanjiti količine otpada od hrane koji nastaje u kućanstvu znači smanjiti troškove za cijelo kućanstvo, ali pridonosi i osobnom osjećaju zadovoljstva jer se hrana ne baca.

Ministarstvo poljoprivrede poziva građane da sudjeluju u ostvarenju cilja da se do 2030. godine prepolovi otpad od hrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!