Ministarstvo poručuje: Sve cijepljene osobe ostvarit će pravo na covid-putovnicu

Vijesti 04. lip 202118:22 > 18:25 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Svi građani Hrvatske koji su cijepljeni protiv covida-19 bit će upisani u Središnji registar cijepljenih osoba i tako ostvariti svoje pravo na digitalnu covid putovnicu, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Svi hrvatski građani koji su do sada cijepljeni protiv covida-19 dobit će u najkraćem roku svoje digitalne covid potvrde što će im olakšati kretanje i putovanja unutar zemalja članica Europske unije. Preduvjet izdavanja tih potvrda u tiskanom ili elektroničkom obliku jest upis osobe u središnji registar cijepljenih osoba. Građane čije cijepljenje iz bilo kojeg razloga nije zavedeno u Središnjem registru cijepljenih osoba upisat će njihovi liječnici obiteljske medicine, objavili su iz Ministarstva.

Ako niste upisani, javite se obiteljskim liječnicima

„Sve građane koji su cijepljeni protiv covida-19 i o tome imaju potvrdu i cjepni karton sa svim potrebnim podacima, a nisu još upisani u Središnji registar cijepljenih osoba, upućujemo da se jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi ih upisali. Liječnici obiteljske medicine imaju mogućnosti u sustav upisivati sve podatke o provedenom cijepljenju bez obzira gdje je građanin primio prvu ili obje doze cjepiva, te unositi ispravke ukoliko je do njih došlo prilikom ranijeg upisa, a ne odgovaraju činjeničnom stanju“, ističu u Ministarstvu zdravstva.

VEZANE VIJESTI

Dodaju da je Ministarstvo danas ponovno uputilo svim liječnicima obiteljske medicine naputak kako provesti naknadne upise cijepljenih osoba u Središnji registar. Isto tako liječnici obiteljske medicine imaju mogućnost za sve građane i rezidente Hrvatske cijepljene u inozemstvu cjepivom odobrenim u Hrvatskoj, odnosno u Europskoj uniji, unijeti prijepis podataka o cijepljenju u Središnji registar cijepljenih osoba.

Kako do potvrde?

Od 1. lipnja građani na Portalu zdravlja (https://portal.zdravlje.hr) imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani, a oni koji se još nisu cijepili mogu se i sami naručiti odabirom lokacije i termina cijepljenja.

Potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani (na https://gov.hr ili izravno na https://dzpeg.akd.hr) ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju: Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

Do sada je u Hrvatskoj izdano gotovo 70.000 covid potvrda, od čega je 84 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 15.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.
Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih covid potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!