Ministarstvo reagiralo na napise da bez ruskog plina nećemo imati grijanja

Vijesti 03. svi 202212:42 > 12:43
Ruski plin
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Ako Rusija obustavi isporuku prirodnog plina Europskoj uniji, Hrvatska će moći popuniti najviše 30 posto svojeg plinskog skladišta, procijenila je Europska mreža operatera prijenosnog sustava za plin (ENTSOG) koja okuplja kompanije za transport plina zemalja članica EU, piše Jutarnji list.

Taj nalaz suprotan je tvrdnjama Vlade koja uvjerava javnost da Hrvatska uživa visok stupanj sigurnosti od mogućeg prekida isporuke ruskog plina, navodi dnevnik u broju od utorka.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

VEZANE VIJESTI

“Vezano uz medijski napis koji se dotiče teme mogućeg poremećaja u opskrbi plinom, naglašavamo kako je Izvješće o procjeni sposobnosti zemalja članica Europske unije da u slučaju potpune obustave isporuke plina iz Rusije državama članicama popune svoja skladišta prirodnog plina, koje je izradila Europska mreža operatera prijenosnog sustava za plin, temeljeno na podacima koji obuhvaćaju vremensko razdoblje do izgradnje i puštanja u rad Terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku.

S početkom komercijalnog rada LNG terminala 1. siječnja 2021., energetska slika u Republici Hrvatskoj znatno se izmijenila, jer je Terminal utjecao na povećanje energetske neovisnosti Hrvatske i regije jugoistočne Europe. Njegov je kapacitet povećan za 10% te iznosi 2.9 bcm-a, a razmatra se i mogućnost novog povećanja što će dodatno utjecati na unaprjeđenje sigurnosti opskrbe.

Isto tako, s ciljem praćenja sigurnosti opskrbe plinom i poticanja zakupaca na punjenje skladišta Okoli na razinu od 90% do početka ogrjevne sezone 1. studenog 2022., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o proglašavanju ranog upozorenja vezanoga uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, koja je stupila na snagu 26. travnja 2022.”, napisali su iz ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar