Ministarstvo zdravstva očitovalo se o prekomjernom covid otpadu u bolnicama

Vijesti 09. sij 202116:00 > 16:13 1 komentar
otpad, covid otpad, infektivni otpad
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Stožer je u petak održao konferenciju za novinare, a na njoj je između ostalog postavljeno i pitanje što s covid otpadom kojim su zatrpane zagrebačke bolnice.

Ministar zdravstva Vili Beroš je u petak poručio:

“Svjesni smo problema infektivnog otpada. Sazvao sam nekoliko sastanaka. Jedan će još biti u utorak ili srijedu. Zdravstvene ustanove proizvode veće količine medicinskog otpada. Preko 50 posto volumena se producira više nego ranije. U KB Dubrava je to tri tone dnevno odnosno 100-tinjak tona mjesečno. Moramo sudjelovati u rješavanju problema, iako je to primarno u domeni Ministarstva gospodarstva. Ne nudi nam se previše rješenja.”

VEZANE VIJESTI

Ministarstvo zdravstva RTL-u je poslalo detaljan odgovor o toj temi, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Ministarstvom zdravstva temeljem prikupljenih podataka i analize dostupnih kapaciteta za gospodarenje medicinskim otpadom priprema rješenje problema u kojem su se našle pojedine zdravstvene ustanove uslijed povećanih količina medicinskim otpadom.

Kapaciteti RH vezano za medicinski otpad i više su nego dostatni za njegovo sakupljanje i obradu u normalnim okolnostima. Stoga ne radi se o sustavnom problemu gospodarenja ovom vrstom otpada već o izvanrednim okolnostima u kojima se nalazi manji broj zdravstvenih ustanova koje su i najviše i opterećene uslijed pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Stoga su prijedlozi i mjere vezani za interventno rješavanje problema koje je MINGOR poslao Ministarstvu zdravstva bazirani na primjeni odredaba Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jer govorimo o interventnim mjerama kojim bi se navedeni otpad zbrinuo na odgovarajući način.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare