Miro Kovač: Srbija se pod Vučićem ponaša bipolarno

Vijesti 05. sij 202308:58 0 komentara
N1

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač bio je gost Novog dana. Komentirao je ulazak Hrvatske u Schengen i što se time mijenja za Hrvatsku. Kovač se osvrnuo i na granicu sa Slovenijom, a analizirao je i odnose između Hrvatske i Srbije.

Bivši ministar je komentirao što se ulaskom u Schengen mijenja u odnosima Hrvatske sa susjedima.

“Naši glavni vanjskotrgovinski partneri su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, nakon toga BiH te Mađarska. Mi s tim zemljama imamo sad taj schengenski režim. Ako se dobro postavimo moći ćemo na tome profitirati na planu naše ekonomije, bit će turistima lakše dolaziti i to je neka vrsta brenda tako da očekujem da budemo još efikasniji, što se tiče našeg gospodarstva. Schengen će biti nešto što je jako pozitivno. Prema BiH, Srbiji i CG će biti nešto tvrđi”, kazao je Kovač, dodajući da se nada da neće biti tako tvrd prema BiH budući da tamo živi puno Hrvata.

Što se tiče problematike vezane uz granicu sa Slovenijom, Kovač navodi da to pitanje ovisi o tome kako će se slovenske vlasti postaviti. “Ja sam optimist i bilo bi lijepo da tu granicu riješimo.”

Kovač je komentirao i odnose između Hrvatske i Srbije i politiku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

“Srbija se pod Vučićem ponaša bipolarno i zbog toga nema sreće. Srbija se mora odrediti, a nikako da se odredi. Dobila je ultimatum da se povuče s aktivnostima na Kosovu. Ako Srbija želi biti uklopljena u tok Europe, moraju promijeniti ponašanje”, istaknuo je.

Što se tiče Vučića, Kovač navodi da on možda ne može napraviti zaokret i da se možda “vodi Miloševićeveom politikom”.

“Možda treba jedan novi čovjek doći na vlast u Srbiji da bi se mogao napraviti iskorak”, kazao je Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!