Mislila da ulaže u naftu preko Facebooka pa uplatila pola milijuna kuna, policija objavila upozorenje

Crna kronika 21. ruj 202311:23 0 komentara
PU bjelovarsko-bilogorska/Unsplash/ilustracija

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska objavila je novo upozorenje građanima zbog učestalih računalnih prevara putem društvenih mreža.

Iz policije su, naime, izvijestili da je žena iz Bjelovara prijavila da je oštećena za 67.000 eura, što je oko pola milijuna kuna.

“Oštećena je na društvenoj mreži pronašla članak o ulaganju u naftu, sirovine i kriptovalute. U prilogu članku ostavila je svoje podatke za kontakt nakon čega ju je, tijekom tri mjeseca, kontaktiralo putem telefonskih poziva, elektroničke pošte i aplikacija za komunikaciju više osoba koje su 45-godišnjakinju uvjerile da je ulaganjem u naftu ostvarila veliku dobit. Za isplatu dobiti uvjetovali su plaćanje poreza na dobit te je 45-godišnjakinja u više desetaka uplata uplatila više od 67 tisuća eura, a dobit od ulaganja nije dobila”, objavila je PU bjelovarsko-bilogorska.

Iz policije upozoravaju građane na investicijske prijevare putem društvenih mreža. Kod takvih prijevara najčešće se nude unosne investicijske mogućnosti kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, nafta, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija.

Znakovi koji mogu ukazivati da je riječ o prijevari su učestali nenajavljeni pozivi koji obećavaju brzu i značajnu dobit i sigurnost investicije. Još jedan indikator da se radi o prijevari je prikazivanje kako je ponuda dostupna samo ograničeno vrijeme, te da je dostupna samo vama i traži se da je ne dijelite s drugim osobama.

Ono što građani mogu učiniti da se zaštite od ovakvog oblika kriminala je da potraže nepristran financijski savjet prije nego ulože sredstva.

Potrebna je sumnjičavost i dodatan oprez kod ponuda koje obećavaju brzu i veliku zaradu i svijest da ako se čini da je nešto predobro da bi bilo istina vrlo vjerojatno i nije istina.

Građani koji su već do sada uložili u ovaj oblik prijevare trebaju biti dodatno oprezni i čuvati se budućih prijevara jer će ih prevaranti vjerojatno ponovo ciljati ili prodati njihove podatke drugim prevarantima, navode iz policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.