“Mjere koje su 2020. bile efikasne nove sojeve usporavaju, ali ne zaustavljaju”

Vijesti 11. tra 202118:59 > 21:29
Sanjin Strukic/PIXSELL

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain u Dnevniku N1 govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

Rekao je da su brojke i dalje vrlo visoke te ne pokazuju trend pada. “Teško je shvatiti u kojem smjeru se kreću. Daleko smo preko 10 posto pozitivnih testova. Situacija je i dalje ozbiljna”, rekao je i dodao da je odluka Primorsko-goranske županije da krene u lockdown – opravdana.

VEZANE VIJESTI

Kaže da su novi sojevi promjena u dinamici virusa. “Dvije-tri mutacije dovode do toga da se virus lakše veže za stanice, što dovodi do toga da se širi po tijelu i lakše se širi od čovjeka do čovjeka, što znači da se ti sojevi brže šire. I ako imamo mjere koje su 2020. bile efikasne, one ga usporavaju, ali ne zaustavljaju.

Novi sojevi ne samo da se lakše šire nego zahvaćaju mlađe osobe bez komorbiditeta, koji su zasad bolje prolazili, a sad kod njih vidimo dramatične kliničke slike”, istaknuo je virusni imunolog.

“Kritične nuspojave kod AstraZenece su izuzetno rijetke”

Što se tiče cjepiva AstraZenece, navodi da nuspojave postoje i da su “odraz imunog odgovora. Međutim, kritične nuspojave su izuzetno rijetke, događaju se 1 na 100.000 stanovnika. Ova vrsta imunog odgovora (tromboembolija) događa se 1 na milijun. One se nisu mogle otkriti prilikom ispitivanja kada se testiralo na manje ljudi”, rekao je.

Kazao je i da postoje dijagnostičke mjere kako bi se otkrilo nedostaje li ljudima trombocita. “Takve dijagnoze se ne liječe heparinom”, kaže.

Ponovio je da su nuspojave izuzetno rijetke i još uvijek manji rizik nego što bi bio ako osoba oboli od covida-19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar