Mogu li BBB-u uhićeni u Zagrebu uopće izbjeći predaju Grčkoj?

Crna kronika 23. ruj 202314:57 > 16:09 1 komentar
Ivica Galovic/PIXSELL

Osumnjičenim BBB-ima za koje je Grčka izdala Europske uhidbene naloge na teret se, kako je potvrđeno za N1, stavljaju zločinačko udruživanje, palež i sudjelovanje u tučnjavi.

Hrvatska policija EUN-e je, kako nam je potvđeno iz MUP-a, zaprimila te se prema njima postupa. “Nakon što EUN-i budu realizirani privest ćemo tražene osobe na nadležni županijski sud”, rekli su nam iz MUP-a.

Prije suda osumnjičeni će biti ispitani u županijskom državnom odvjetništvu, a u ovim trenucima, kako doznajemo, jedan BBB je na ispitivanju u Velikoj Gorici, dok trojicu ispituje tužiteljstvo u Zagrebu.

Kasnije tijekom dana bit će održana ročišta na županijskim sudovima u Velikoj Gorici i Zagrebu.

Pred sucem istrage okrivljeni imaju pravo izjasniti se pristaju li na predaju Grčkoj ili ne. Ako ne pristanu, tada o njihovoj predaji odlučuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

No, iako je postupak predaje na osnovu Europskog uhidbenog naloga prilično pojednostavnjen, budući da su se države EU-a koje ga prihvaćaju, tako dogovorile i pristale na jednostavnu proceduru, ipak nije u pitanju puki automatizam.

Nakon odluke Županijskog suda o izručenju tražena osoba, u ovom slučaju osumnjičeni BBB, imaju pravo uložiti žalbu.

O toj žalbi, pojašnjavaju nam pravni stručnjaci s kojima smo danas razgovarali, odlučuje Visoki kazneni sud RH.

BBB-i koji su uhićeni u Hrvatskoj na temelju EUN-a imat će pravo uložiti žalbu i na odluku o istražnom zatvoru, ako im on bude određen. Uobičajeno je da tražena osoba predaju čeka u istražnom zatvoru, no moguće su i iznimke.

Naime, moguće je osumnjčenima odrediti i neku od mjera opreza ili im oduzeti putovnice kako ne bi pobjegli i tako opstruirali nastavak istrage u Grčkoj.

Prema za sada dostupnim informacijama ova desetorica BBB-a uhićena su jer su registrirani na grčkoj granici nakon kobnih nereda u Ateni, a policija je došla i do podataka o rent-a-car vozilima kojima su otputovali u Grčku uoči utakmice AEK-a i Dinama.

Iz redova odjetnika koji su angažirani na ovom slučaju doznajemo da će se okrivljenici protiviti predaji, a jedan od argumenata biti će im i presude Europskog suda za ljudska prava protiv Grčke zbog nepravedenih sudskih postupaka na tamošnjim sudovima.

Većina pravnih stručnjaka uvjerena je pak da će do izručenja ipak doći, odnosno da BBB-i neće moći izbjeći istragu grčkog pravosuđa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare