MOL se oglasio o arbitraži s Hrvatskom u Washingtonu

Vijesti 06. srp 202221:01 > 23:14 0 komentara
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Iz MOL-a su u srijedu, nakon pravorijeka Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), ustvrdili da Hrvatska nije uspjela dokazati bilo koju od svojih tvrdnji o korupciji u Hrvatskoj u vezi s energetskom kompanijom INA d.d.

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, u utorak je Hrvatskoj dostavio pravorijek u arbitražnom predmetu MOL protiv Hrvatske čime je arbitražni predmet koji je počeo 2013. konačno završen.

MOL: Zsolt Hernádi je nevin

“U presudi se nedvosmisleno navodi da Hrvatska nije uspjela dokazati bilo koju od svojih tvrdnji o korupciji u Hrvatskoj u vezi s energetskom kompanijom INA, d.d. Tročlani tribunal jednoglasno je odlučilo da su tvrdnje o korupciji koje je Hrvatska iznijela nakon MOL-ovog stjecanja dionica u društvu INA, d.d. potpuno neosnovane”, priopćili su iz MOL-a.

Presuda arbitražnog suda sa sjedištem u Washingtonu znači da je predsjednik i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi nevin, dodali su.

“Tijekom postupka je provedena puna kriminalistička istraga svih dokaza izvedenih tijekom devet godina suđenja. Saslušani su deseci svjedoka i predočeni deseci tisuća stranica sudskog spisa, uključujući i pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske kojom je predsjednik i izvršni direktor MOL-a osuđen na dvije godine zatvora. ICSID je svoju odluku donio na temelju svih navedenih svjedočanstava i dokumenata”, podsjetili su iz MOL-a.

Kažu da je arbitražni sud s sjedištem u Washingtonu posebnu pažnju posvetio iskazima krunskog svjedoka Roberta Ježića.

“Identično ocjeni tribunala iz 2016. godine, osnovanog sukladno pravilima Komisije Ujedinjenih Naroda o Međunarodnom Trgovačkom Pravu (UNCITRAL), i arbitražni sud sa sjedištem u Washingtonu je narativ predstavljen od strane krunskog svjedoka Republike Hrvatske ocijenio neuvjerljivim i kontroverznim. Također je izrazio duboku sumnju u pouzdanost i vjerodostojnost ovog svjedoka tijekom arbitraže kao i tijekom kaznenog procesa u Zagrebu”, naveli su.

Ta odluka, dodali su, označava kraj dugotrajnog međunarodnog pravnog spora te su osim u Hrvatskoj, svi sudovi i tužiteljstva došli su do istog zaključka, a taj zaključak je da nije bilo koruptivnih radnji.

Podsjetili su da je u prosincu 2016. UNCITRAL presudio u korist MOL-a, a da je Ustavni sud Hrvatske utvrdio teške povrede temeljnih prava tijekom vođenja sudskih postupaka u Hrvatskoj.

Kao posljedica utvrđivanja činjenice o nepostojanju koruptivnih radnji, ICSID je, dodali su iz MOL-a, presudio i o odštetnim zahtjevima MOL-a.

“Odlukom ICSID-a utvrđeno je da Vlada RH nije preuzela plinsko poslovanje (Prirodni plin) društva INA, d.d. unatoč ugovornoj obvezi da to učini, čime je društvu INA, d.d., a time neizravno i MOL-u nanesena šteta od 167,84 milijuna dolara. Prema odluci, Hrvatska je nanijela dodatnu štetu MOL-u prisiljavanjem na prodaju uskladištenog plina društva Prirodni plin, za što je MOL-u dodijeljeno 16,1 milijun dolara”, naveli su iz MOL-a.

Dodali su i da je odlukom utvrđeno da Hrvatska MOL-u mora platiti kamate i nadoknaditi kompaniji značajan dio troškova arbitraže. Ukupna odšteta dodijeljena MOL-u iznosi 235,8 milijuna dolara.

ICSID se temelji na međunarodnom pravu i njegove su odluke obvezujuće. Stoga sve države potpisnice konvencije – pa tako i Hrvatska – moraju poštivati odluke ICSID-a i ugraditi ih u nacionalno zakonodavstvo, poručili su o dodali kako “MOL poštuje odluku ICSID-a i očekuje da Vlada Republike Hrvatske učini isto na osnovi svoje predanosti izvršavanju odluka ICSID-a temeljem prihvaćanja ICSID konvencije”.

Vlada: Arbitražni sud odbio većinu MOL-ovih zahtjeva u postupku pred ICSID-om

Vezano uz pravorijek ICSID-a, iz Vlade RH ranije u srijedu su priopćili kako je arbitražni postupak i spor s MOL-om posljedica odluka prethodnih hrvatskih vlada, a ova je vlada, kažu, nastojala na najbolji način obraniti hrvatske interese. Sud je u svom pravorijeku, kažu iz Vlade, odbio većinu MOL-ovih zahtjeva za naknadu štete, koji su dosezali 1,1 milijardu dolara, prihvativši tek njihov manji dio, tj. 184 milijuna dolara.

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, u utorak je Hrvatskoj dostavio pravorijek u arbitražnom predmetu MOL protiv Hrvatske, kojim je završen postupak koji je pred ICSID-om trajao još od 5. prosinca 2013., kada je mađarski MOL pokrenuo spor protiv Hrvatske tvrdeći da je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču, kaže se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!