MORH: Grčka avionom poslala najhitniju humanitarnu pomoć Hrvatskoj

Vijesti 31. pro 202013:06 > 13:12 0 komentara
Ulaz u Petrinju logistička baza
Vanja Kranic

U Hrvatsku je kasno sinoć stigao avion Helenskog ratnog zrakoplovstva C-130 kojim je Grčka poslala humanitarnu pomoć za potresom pogođena područja u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane RH.

Avionom je iz Grčke u Hrvatsku stiglo 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje.

Na stajanci Međunarodne zračne luke Zagreb avion Helenskog ratnog zrakoplovstva dočekali su državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, veleposlanica Helenske Republike Antonia Katzourou, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

Državni tajnik Jakop zahvalio je veleposlanici Helenske Republike Katzourou u ime ministra obrane Marija Banožića na velikodušnoj pomoći Grčke i u ime svih građana Hrvatske kojima će ova pomoć biti pružena.

„U ova nepredvidiva i izazovna vremena, svaka pomoć i podrška je dobrodošla, a posebno kada je pružena u ovako kratkom vremenu, jer je mnogo ljudi ostalo bez krova nad glavom te se zaista zahtjeva brza reakcija civilne zaštite i svih uključenih institucija. Posebno je važno pokazati unesrećenim ljudima kako nisu sami i kako podrška i pomoć stiže iz domovine, ali i izvan nje, od naših partnera, prijatelja i saveznika“, naglasio je Jakop.

Veleposlanica Katzourou: Ova pomoć je mali znak solidarnosti Grčke

Veleposlanica Helenske Republike Antonia Katzourou rekla je, kako je ova pomoć mali znak solidarnosti za ljude koji su pogođeni ovom teškom nesrećom.

Istaknuvši kako i sami u svojoj zemlji imaju iskustva s potresima, nije im strano ni teško suosjećati te je izrazila nadu da će pristigla oprema pomoći i barem malo utješiti građane iz područja Hrvatske pogođenim potresom.

Pomoć iz Grčke stigla je u okviru odgovora zemalja članica Europske unije, nakon što je Republika Hrvatska 29. prosinca aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu – program Unije namijenjen pružanju žurne pomoći, kojim je zatražena konkretna pomoć u obliku opreme i sredstava koji su procijenjeni kao najpotrebniji kako bi se pomoglo stanovništvu potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije.

Iskazane su potrebe za zimskim šatorima, svjetiljkama sa zaštitom od PVC mreže, rasvjetnim balonima / tornjevima za osvjetljenje, električnim grijačima, sklopivim krevetima, vrećama za spavanje i kontejnerima za stanovanje.

Na poziv Hrvatske do sad se odazvalo i ponudilo pomoć 13 država Europske unije i Turska. Pomoć su ponudile Rumunjska, Češka, Slovenija, Italija, Švedska, Litva, Grčka, Austrija, Bugarska, Mađarska, Portugal, Slovačka i Francuska.

Sličan poziv je uputila i Albanija, prošle godine, 26. studenog 2019., nakon razornog potresa magnitude 6,4 na koji se Republika Hrvatska odazvala stavljanjem na raspolaganje dva helikoptera Mi-171 Sh s dvije letačke posade iz sastava 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pružanjem pomoći prevoženjem, navode iz MORH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!