MORH potvrdio: Lani kažnjeno 120 vojnika. Najviše zbog konzumacije droga

Crna kronika 02. stu 202318:08 1 komentar
N1, vlada.gov.hr

Na sjednici Vlade danas je prezentirano Godišnje izvješće o obrani za 2022. godinu. U njemu je analizirana situacija u vojsci, planovi, analize, ugroze, stanje naoružanja...

Među ostalim u Izvješću je navedeno da je Vojnostegovni sud lani imao u radu 264 stegovne prijave. One su bile podnijete protiv ukupno 281 vojne osobe, od kojih je najviše vojnika odnosno mornara.

Riješene su 202 stegovne prijave protiv 216 osoba, dok su za 62 prijave postupci još u tijeku.

Evo koliko je vojnika kažnjeno

Za 134 osobe utvrđena je stegovna odgovornost te su im izrečene stegovne sankcije.

Ukupno 120 vojnih osoba kažnjeno je zbog 144 počinjena stegovna prijestupa, a najviše je bilo nedoličnog ponašanja kojim se nanosi šteta ugledu MORH-a i Hrvatske vojske i to pod utjecajem droga. Dio ovih vojnika odbio je testiranje na droge.

Od 120 izrečenih stegovnih kazni najviše je pak bilo prestanaka vojne službe i to upravo zbog prijestupa počinjenih pod utjecajem droge. Neki su zatečeni i u posjedu te droge.

Koliko vojnika ima problem s drogom?

Inače afera s drogom u vojsci tijekom 2021. i 2022. doista je potresala hrvatski obrambeni sustav. U više navrata otkriveno je da su vojnici padali na testovima na drogu, a mahom se radilo o kokainu.

Iz MORH-a su cijelo vrijeme tvrdili da je riječ o izoliranim slučajevima i da kronični problem s narkoticima u HV-u ne postoji. Ipak, prema Izvješću za 2021. bilo je jasno da situacija nije pod kontrolom. Naime, u toj godini 156 vojnih osoba proglašeno je stegovno odgovornima za počinjenje 180 stegovnih prijestupa te su im izrečene stegovne kazne. U predmetima u kojima je utvrđeno počinjenje stegovnih prijestupa bilo je najviše stegovnih prijestupa dovođenja u stanje pod utjecajem droga ili odbijanja testiranja na droge, stajalo je tada u Izvješću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare