Picula: Nadam se da će moj SDP glasati za ulazak Švedske i Finske u NATO

Vijesti 04. svi 202217:03 > 18:273 komentara

Europarlamentarac Tonino Picula u Newsroomu je komentirao izjave predsjednika Zorana Milanovića koji smatra da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO savez dok se ne izmjeni izborni zakon BiH te da će uložiti veto na ulazak novih članica.

“Ne slažem se s povezivanjem ulaska Švedske i Finske u NATO savez s rješavanjem dugotrajne krize funkcioniranja BiH kao države jer je izborni zakon kojeg treba mijenjati tek jedan od elemenata te krize. Međutim, za rješavanje problema u BiH treba prije svega potražiti rješenja unutar same BiH, ali svakako i u okviru prostora BiH.

VEZANA VIJEST

“Mislim da je ulazak Švedske i Finske u NATO jedna vrsta neposredne pdorške i sugurnosti same BiH i jednako tako sigurnosti Hrvata u BiH”, dodao je.

Picula navodi da izjave predsjednika Milanovića imaju svoje odjeke, ali da je teško procijeniti sada kakav se politički epilog može očekivati.

“Čini mi se da su vrlo oskudne mogućnosti koje su na raspolaganju predsjedniku RH da on dista i zaustavi ulazak u NATO. Čini mi se da je to ejdno odmjeravanje snaga koje treba vezivati za sukobe predsjednika s predsjednikom vlade”, smatra Picula.

“Mislim da se pristupanje novih članica ne može zaustaviti iz Hrvatske”, dodao je europarlamentarac.

Istaknuo je da se nada da će SDP podržati pristupanje Švedske i Finske u NATo jer da bi bilo što drugo bilo štetno i politički bi koštalo stranku.

Stanje u BiH

Komentirajući stanje u BiH, Picula je rekao da nije pretjerano optimističan.

“BiH se nalazi u težoj situaciji jer ima političke elite koje ne dijele zajedničke vizije o BiH. Od konca rata je vrlo malo ozbiljnih promjena u zemlji, a onaj napredak koji je postignut nije dovoljan da se BiH doista izmjesti iz skupina zemalja Zapadnog Balkana koje ne napreduju dovoljno brzo”, kazao je Picula pa naglasio:

“Dok god nema zajedničke vizije i konsenzusa oko političke budućnosti BiH, njezin europski put bit će upitan.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar