MUP se oglasio nakon glasanja EP o ulasku Hrvatske u Schengen

Vijesti 10. stu 202212:33 1 komentar
N1, ilustracija

Pozitivno mišljenje Europskog parlamenta, kojim je potvrđena spremnost Hrvatske za pristup Schengenu, iz MUP-a su u četvrtak protumačili kao pretposljednju stanicu prije donošenja konačne odluke o ukidanju unutarnjih kontrola i uživanju slobode kretanja.

Europski parlament na plenarnoj je sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor i sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Vijeća Europske unije.

Zastupnici su izglasali mišljenje o nacrtu odluke Vijeća EU-a za primanje RH u šengenski prostor – glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih. U tekstu se kaže da RH ispunjava sve kriterije za pristupanju šengenskom prostoru i nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

VEZANA VIJEST

Iz MUP-a su priopćili kako plenarna sjednica EP-a, na kojoj je održana rasprava i glasovanje o pozitivnom mišljenju na nacrt Odluke Vijeća EU o punoj primjeni schengenske pravne stečevine u RH, predstavlja pretposljednju stanicu prije donošenja konačne odluke o ukidanju unutarnjih kontrola.

Tu odluku, tvrde, češko predsjedništvo namjerava staviti na dnevni red Vijeća za unutarnje poslove početkom prosinca, pri čemu se Odluka Vijeća EU-a donosi jednoglasno.

Napominju kao je ovo pozitivno mišljenje izglasano velikom većinom, iako to nije obvezujuće za kasniju konačnu odluku Vijeća EU-a, ali i ističu kako predstavlja službenu potvrdu Parlamenta o spremnosti Hrvatske za članstvo u Schengenskom području.

Članstvo RH u Schengenu doprinos sigurnosti i nadzoru vanjskih granica EU

U MUP-u naglašavaju da je RH uspješno provela najsveobuhvatniju evaluaciju za članstvo u Schengenskom prostoru u odnosu na bilo koju drugu državu članicu EU, ispunivši 281 preporuku u osam područja schengenske pravne stečevine.

“Članstvo Hrvatske u Schengenskom području doprinos je sigurnosti Europske unije i njezinih građana, kao i boljem nadzoru vanjskih granica EU-a te upravljanju migracijama, a hrvatskim građanima će omogućiti slobodu kretanja unutar Schengenskoga područja u kojoj već uživa 420 milijuna europskih građana”, poručili su.

Osim u nadzoru vanjske granice i upravljanju migracijama, navode, RH je dosegnula sve potrebne europske standarde i u području policijske suradnje, sprječavanju trgovanja vatrenim oružjem, zaštiti podataka, viznoj politici, pravosudnoj suradnji te uspostavi i korištenju svih relevantnih informacijskih sustava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare