MZO: Neprihvaćanjem financijskoga izvješća dekanu Šimpragi prestao mandat

Vijesti 04. velj 202121:50 0 komentara
Filozofski fakultet
Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

O.d. dekanu Filozofskog fakulteta (FF) Miljenku Šimpragi prestao je mandat temeljem odredbi Statuta fakulteta, pravno je tumačenje Ministarstva znanosti i obrazovanja koje su tražili članovi fakultetskoga Vijeća, jer ga nisu dobili od fakultetske i sveučilišne pravne službe.

Nakon što Vijeće Filozofskog fakulteta prošloga tjedna nije prihvatilo financijsko izvješće o.d. dekana Miljenka Šimprage, njemu je time, temeljem odredbi fakultetskoga Statuta, prestao mandat, stoji pravnom u tumačenju Ministarstva koje su u četvrtak objavili članovi Vijeća Filozofskoga fakulteta.

Upite o pravnom statusu o.d. dekana Miljenka Šimprage članovi Vijeća najprije su uputili fakultetskoj i sveučilišnoj pravnoj službi, no na njih, ističu u priopćenju, nisu dobili odgovore te su stoga pravno tumačenje zatražili od Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U tumačenju Ministarstvo, uz ostalo, podsjeća da je dekan za svoj rad odgovoran Fakultetskom vijeću i rektoru Sveučilišta kojima jednom godišnje podnosi izvješće o radu i poslovanju Fakulteta te prijedlog proračuna. Odredbama Statuta Filozofskog fakulteta, dodaje se, propisano je da dekanu mandat prestaje ako mu godišnji izvještaj nije prihvaćen.

Kako obnašatelj dužnosti dekana ima sva prava i obveze izabranog dekana, odnosno imenovanog ravnatelja ustanove, i na obnašatelja dužnosti dekana primjenjuju se iste odredbe Statuta Filozofskog fakulteta, stoji u tumačenju.

“Slijedom navedenog, ako Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta nije prihvatilo godišnji izvještaj o radu i poslovanju Filozofskog fakulteta obnašatelju dužnosti dekana prestao je mandat”, zaključuje Uprava za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Članovi fakultetskoga vijeća u priopćenju od rektora Borasa stoga zahtijevaju da “Filozofskom ovaj put omogući izbor obnašatelja dužnosti dekana iz vlastitih redova, kako bi što žurnije proveo potrebne postupke i omogućio da nakon dugotrajne krize napokon izaberemo i vlastitog dekana”.

Financijsko izvješće o.d. dekana Miljenka Šimprage nije prihvaćeno na izvanrednoj sjednici Vijeća održanoj 29. siječnja. Od 84 prisutna člana Fakultetskoga vijeća, za izvješće glasala su 32 člana, protiv ih je bilo 35, a suzdržanih 17.

Miljenko Šimpraga imenovan je za obnašatelja dužnosti dekana, do izbora novog, u srpnju prošle godine, kada je Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio odluku rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Vesne Vlahović Štetić.

Za dekana Filozofskog fakulteta kandidirali su se Neven Jovanović i Renata Geld, koji su u prosincu dobili podršku Fakultetskoga vijeća, no Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 27. siječnja uskratio je suglasnost na njihove predložene programe te se nakon te odluke cijeli postupak predlaganja kandidata za dekana mora ponovno pokrenuti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!