N1 doznaje: USKOK-ov okrivljenik silno želi natrag na posao u Zagrebački holding

Crna kronika 09. kol 202315:25 0 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Općinski radni sud u Zagrebu ne dopušta Patriku Šegoti, bivšem šefu zagrebačkih Gradskih groblja da se vrati u gradsku tvrtku u kojoj je radio kada ga je USKOK uhitio zbog sumnje u primanje mita. Argumenti koje je predočio na sudu prilično su urnebesni. N1 je dobio uvid u nepravomoćnu presudu kojom je sud odbio Šegotin zahtjev.

USKOK Patrika Šegotu tereti za primanje mita od poduzetnika kojem je, sumnja se, namještao milijunske poslove s Gradskim grobljima. Ovaj mu je za uzvrat uredio par nekretnina. Iako je, dakle, osumnjičen u korupcijskoj aferi Šegota želi natrag u Zagrebački holding i to baš u njegovu podružnicu Zagrebparking gdje je bio zaposlen u trenutku hapšenja.

U međuvremenu je postao prokurist u tvrtki svoje sestre koja je također pod istragom u istoj aferi jer se sumnja da mu je preko njezinih računa isplaćivano mito.

Otkaz mu uručen u zatvoru

Šegota je uhićen u velikoj policijskoj akciji prije dvije godine, nakon čega je završio u istražnom zatvoru u Remetincu. Tamo su mu donijeli i rješenje o otkazu koji je dočekao upravo na poziciji u Zagrebaparkingu u koji je prešao iz Gradskih groblja.

Navodno je dva mjeseca prije uhićenja već slutio da će mu policija pokucati na vrata. To se i dogodilo sredinom srpnja 2021., kada je slobode lišen tijekom odmora u rodnom Dubrovniku. Dovezen je u Zagreb u sjedište USKOK-a na ispitivanje, a zatim je odlukom suda završio u istražnom zatvoru. Pritvoren je iako je formalno bio na bolovanju.

Detalji Šegotine tužbe

Šegota je odlučio tužiti Zagrebački holding, odnosno njegovu podružnicu Zagrebparking i tražiti vraćanje na posao. Smatra da je neopravdano otpušten. Prerano je kaže bilo govoriti o bilo kakvoj reputacijskoj šteti kada je protiv njega tek bila otvorena istraga.

Naime, izvanredni otkaz uručen mu je nakon što se 29 dana nije pojavio na poslu, pa je uprava Zagrebparkinga zaključila da je zbog njegovog uhićenja osim reputacijske štete pretrpjela i poremećaje na poslu, budući da su njegova zaduženja morali preraspodijeliti na druge zaposlenike.

Šegota je u tužbi kojom je tražio vraćanje na posao argumentirao da mu se otkaz nije smio uručiti dok je bio na bolovanju.

Bolestan, a ne pritvoren

“Neovisno što sam bio u istražnom zatvoru još mi je bilo otvoreno bolovanje, pa to znači da sam opravdano izostao s posla. S obzirom na bolovanje mogao sam izostati puno duže nego je trajao istražni zatvor koji mi je bio određen samo zbog tzv. koluzijske opasnosti, odnosno opasnosti od utjecaja na svjedoke”, objašnjavao je tijekom sudskog postupka.

No sud to nije prihvatio budući da u liječničkoj dokumentaciji na osnovu koje je bio na bolovanju uopće nije bila navedena nikakva posebna dijagnoza, već samo famozna šifra A0. Ta šifra označava bolest, pa je Općinski radni sud u Zagrebu čak zaključio da je ta potvrda sumnjiva.

“Potvrda nema ni potpis ni pečat liječnika”, uočio je sudac Dario Partl koji je vodio Šegotin postupak protiv Zagrebparkinga.

Šegota je imao još opravdanja

Šegota je među argumentima kojima je tražio vraćanje na posao istaknuo još jednu bizarnost. Naime, tvrdio je kako kazneno djelo za koje je osumnjičen uopće nije počinio u Zagrebparkingu već u Gradskim grobljima, dakle nije zlorabio poziciju na kojoj je uhićen, već onu raniju.

“Kod procjene je li došlo do povrede načela povjerenja treba uzeti u obzir aktualno radno mjesto, a ne radno mjesto na kojem radnik više ne radi. Dakle, radno mjesto pomoćnika voditelja Podružnice Zagrebparking, kao i postupanja radnika glede tog radnog mjesta, ne dovode u pitanje međusobno povjerenje poslodavca i radnika”, naveo je u tužbi dodajući kako ni reputacijsku štetu Zagrebačkom holdingu nije nanio budući da mu USKOK ne stavlja na teret financijsku štetu toj zagrebačkoj gradskoj tvrtki.

Izgubljeno povjerenje u radnika

Predstavnici Zagrebačkog holdinga rušili su na sudu sve Šegotine argumente, podsjećajući da je njegova pozicija i u Zagrebačkom parkingu bila rukovodeća kao i ona u Gradskim grobljima. Dodali su da su potpuno izgubili povjerenje u njega nakon uhićenja.

“Uhićenje Patrika Šegote i to što mu je određen istražni zatvor bilo je široko medijski popraćeno. O tome se pisalo danima. U tom kontekstu pisalo se i o Zagrebačkom holdingu kao njegovom poslodavcu. Pisalo se i o pretresu naših prostorija, pa je samim time stvorena negativna slika u javnosti. Sve to narušilo nam je ugled”, poručili su predstavnici Zagrebačkog holdinga na sudu.

Istaknuli su kako se od Šegote, koji je radio poslove od javnog interesa, zahtijevalo zakonito, transparentno, ekonomično i učinkovito poslovanje, pri čemu javni interes ima prednost pred privatnim interesom.

“Samim time što je doveden u vezu s kaznenim djelima počinjenima tijekom obavljanja dužnosti, stvara se negativno mišljenje javnosti. Obzirom je u svim medijima – tv programima, internetskim i novinskim člancima u kojima se pisalo o korupcijskoj aferi i Šegoti koji je u nju uključen, navedeno da je on zaposlenik Zagrebačkog holdinga u javnosti smo i mi povezni s tim koruptivnim kaznenim djelima, te je stvoren dojam da on svoj posao ne radi u javnom interesu”, naveli su predstavnici Zagrebačkog holdinga na sudu.

Je li opravdano otpušten?

Da se doista posao nagomilao, odnosno da je došlo do poremećaja u radu zbog Šegotinog uhićenja potvrdili su i svjedoci iz Zagrebparkinga. Zato je sud zaključio da je opravdano dobio otkaz.

Je li pri tome narušio i ugled Zagrebačkog holdinga za sada nije utvrđivano, budući da je izostanak s posla, zbog čega su ostali njegovi kolege morali raditi prekovremeno, bio sasvim dovoljan i opravdan razloga da mu se izvanredno otkaže ugovor o radu. Na ovu nepravomoćnu presudu Patrik Šegota ima pravo uložiti žalbu višem sudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!