N1 komentar: Daleko od očiju, daleko od srca

N1 Komentar 06. tra 202216:30 2 komentara
Sergei SUPINSKY / AFP, Ilustracija

"O tome ne znam ništa. Dakle, to je daleko, Daleko. Rusi su se povukli, što je tamo pronađeno, tko je pronašao. Iz hrvatskog iskustva, pustite me s tim, molim vas, budite jako oprezni.“ Odgovor predsjednika Republike Zorana Milanovića na pitanje o zločinima u ukrajinskom gradiću Buči izazvao je zgražanje i nevjericu mnogih.

Nekoliko dana ranije, poslije opsade Mariupolja koja još traje i pokolja u tamošnjem kazalištu i rodilištu, konstatirao je da Ukrajini još nema zvjerstava kakva su se dogodila u Domovinskom ratu. Dao Bog da tako i ostane, rekao je.

Zar ne bi predsjednik države nastale u ratu u kojem su mnogi gradovi doživjeli istu i sličnu sudbinu poput ovog ukrajinskog trebao imati više empatije i razumijevanja za patnju i stradanja drugih, koliko god daleko ili blizu bili – pitanje je mnogih.

I, ne radi se o kvalifikaciji Rusije kao zločinačke države ili Vladimira Putina kao ratnog zločinca, u čemu su mnogi, a ne samo u jednom trenutku ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, prednjačili. Radi se o jasnom stavu i osudi onoga što je evidentno – teškom kršenju ljudskih prava u Ukrajini od strane Rusije.

Slično kao predsjednik Republike rezonira i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović koja misli da treba utvrditi što se točno dogodilo i tko je odgovaran. Kaže i da to nema veze s tim što je jedina bila suzdržana kada se u Saboru glasalo o rezoluciji u Ukrajini jer nije bila protiv osude agresije na tu zemlju već nije mislila da je stvar jednodimenzionalna. To, kaže, sada uviđaju i drugi. Bivši Milanovićev ministar, saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk dilema nema – ono što se događa u Buči je ratni zločin, bez obzira što i kako će u mogućem procesu utvrditi sud.

Nema onih koji iskaču po tom pitanju ni u Europskom parlamentu, kaže eurozastupnica HDZ-a Željana Zovko. Ona i njezini kolege zgroženi su zvjerstvima u Rusiji koje je u gostovanju na N1 sažela prva među njima – predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pozvavši da se Putinu sudi za ratne zločine.

Ali, to su političari.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter kaže da sud daje zadnju kvalifikaciju o ratnom zločinu, ali da se u Ukrajini na najžešći način krše ljudska prava. Za razliku od predsjednika Milanovića koji kaže da je to daleko, ona misli da je Ukrajina jako blizu.

Pa da se i ne uzme u obzir da je, npr. Osijek, od ukrajinskog Lavova udaljen 621 kilometar, što i nije tako puno, ona narodna – Daleko od očiju, daleko od srca! – u slučaju ratnog zločina, razaranja i patnje bilo koga, ne bi trebala vrijediti.

Neupitan stručni autoritet, stručnjakinja za međunarodno kazneno pravo Zlata Đurđević, kaže da je Vladimir Putin nesumnjivo odgovoran za zločin agresije, a po njoj i za ratne zločine, i to bez obzira na presumpciju nedužnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare