N1 komentar: Jesu li provjere sudaca samo mrtvo slovo na papiru?

Vijesti 13. lip 202109:38 > 09:45 2 komentara
nataša božić šarić
N1

Uhićenje trojice sudaca zbog sumnje na korupciju u Osijeku ovoga tjedna. Uhićenje stečajnog suca u Sisku ranije ove godine, u veljači. Tulum petorice splitskih sudaca u siječnju sa Željkom Kerumom kojemu se sudi na sudu u Splitu.

Je li doista korupcija u pravosuđu samo krivi dojam koji stvaraju mediji, kako to često tvrdi šef Vrhovnog suda na odlasku Đuro Sessa? Postoje li učinkoviti mehanizmi za kontrolu sudaca, koji su i kako se koriste?

Đuru Sessu smo zvali u Točku na tjedan, ne samo zato što je šef Vrhovnog suda na odlasku, već zato što je Zdravko Mamić upravo njega apostrofirao u svojim optužbama. Sessa se ljubazno zahvalio na pozivu i otklonio mogućnost gostovanja.

Na papiru stvari ne izgledaju loše, suce provjerava SOA, imovinske kartice su ima javne, javne su i sudske rasprave i razgovori s kandidatima za suce.

U praksi većina tih instituta ostaje mrtvo slovo na papiru. Na sudu u Osijeku primjerice suci nisu prolazili redovnu sigurnosnu kontrolu svakih pet godina, otkrio je jučer Dnevnik Nove TV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare