N1 komentar: Postizborno preslagivanje – tko će biti nova lica u Saboru?

Vijesti 21. svi 202109:31 0 komentara
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ane Mlinarić.

Puno je saborskih zastupnika u kampanji, od 151 njih 80-ak bili su kandidati na lokalnim izborima, što za članove gradskih vijeća, što za pozicije župana, gradonačelnika ili župana. Sve od gradonačelničke dužnosti naniže ne spada u nespojivu dužnost pa je mogu paralelno obavljati, a za ostale će ipak morati naći zamjene u Saboru.

Najviše ih je iz HDZ-a ili potvrdilo mandate ili se bore za drugi krug. Primjerice, njihov Krešimir Ačkar izabran je u prvom krugu za gradonačelnika Velike Gorice, dok je SDP-ova Mirela Ahmetović, među ostalima, potvrdila mandat načelnice Omišlja.

Što se tiče županskih pozicija, zastupnici budu li izabrani, moraju u Sabor poslati zamjenu, možda HDZ-ov Ivan Celjak, koji se u drugom krugu bori za Sisačko-moslavačku županiju ili Anđelko Stričak, koji se protiv Radimira Čačića bori u Varaždinskoj županiji. Možda čak i Božo Petrov, koji je u drugom krugu za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Tulio Demetlika, primjerice, bude li izabran za zamjenika Borisu Miletiću za župana Istarske županije, morat će poslati zamjenu u Sabor.

I Tomislav Tomašević, budući da Grad Zagreb ima status županije, morat će, pobijedi li na izborima, u Sabor poslati zamjenu. Već je ranije najavio da će ga mijenjati glumica i aktivistica Urša Raukar.

Domovinski pokret, s druge strane, pobijedi li morat će popuniti dvije pozicije, Miroslava Škore i imenovati novog potpredsjednika Sabora.

Prazna je sabornica, nema žustrih rasprava u Saboru, ali bez obzira na to, razdoblje pred izbore ne ostaje lišeno prepucavanja, primjerice, između Zlatka Hasanbegovića iz Domovinskog pokreta i Tomislava Tomaševića.

Obično pred izbore zastupnici imaju nekoliko tjedana pauze, da se spriječi da saborska rasprava postane pretkampanjska pozornica za izbore. Očito se pazilo i što će se staviti na raspravu, pa nema delikatnih tema oko kojih bi moglo iskriti u sabornici. Zanimljivo je primijetiti da je HDZ procijenio da raspravu o zahtjevu oporbe o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša ostavi za nakon izbora.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!