N1 košarica: Želite li uštedjeti, nemojte kupovati zapakirano meso

Vijesti 11. lis 202221:00 1 komentar
Emir Klepo / Alamy / Alamy / Profimedia

Proteklih šest mjeseci N1 televizija provodi projekt N1 košarica u kojem pratimo cijene niza prehrambenih artikala kako bismo provjerili koliko su pojedini od njih u međuvremenu poskupjeli.

Prva Vladina mjera, spuštanje PDV-a na neke namirnice od 1. travnja i nije urodila plodom. Već tada bilo je jasno da trgovački lanci smanjen PDV nisu pretočili u niže konačne cijene pa za kupce taj Vladin potez nije donio velike promjene.

VEZANA VIJEST

S obzirom da su cijene nastavile rasti, Vlada je intervenirala i drugi put, tako što je zamrznula cijene devet namirnica. Ali, neki će reći, ni to nije bilo najsjajnije rješenje.

Građani se žale kako je cijena mesa, primjerice, poput svinjskog vrata s kostima zamrznuta samo ako kupuju svježe meso po kilogramu. Naime u jednom trgovačkom lancu našli smo svinjski vrat s kostima koji košta čak 14 kuna više od ograničene cijene. Iz Ministarstva gospodarstva su nam objasnili da se cijene odnose samo na svježe meso koje se kupuje na kilogram, ne i onom zapakiranom. Mesu koje je zapakirano stoga cijena može rasti u nedogled. Želite li uštedjeti, nemojte kupovati zapakirano meso, tražite mesnice ili trgovačke lance koji imaju svoje mesnice.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Naše je istraživanje, koje provodimo u dva velika trgovačka lanca, pokazalo da su neke namirnice itekako skuplje danas nego što su bile u ožujku.

Među njima su kruh, koji je poskupio i do 36 posto, a veliko je poskupljenje zabilježeno i kod jaja koja su poskupjela i do 45 posto.

Zanimljivo je da su higijenski ulošci u jednom od lanaca zadržali istu cijenu od ožujka do danas, dok su u drugom u međuvremenu zabilježili rast cijene od čak 53 posto.

I za svježe mlijeko danas moramo izdvojiti 25 posto više novca nego što je to bio slučaj prije pola godine.

Detaljnije u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare