N1 u Borovu naselju: “S djecom sam otišla na Lošinj, muž je ostao, sama sam ih odgojila”

Komemorativnim skupom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" ispred ostataka u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, u čijem se podrumu nalazila pričuvna ratna bolnica, u nedjelju je započelo obilježavanje 32. godišnjice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti. Završilo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Spomenika nestalim osobama u središtu Borova naselja.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva među kojima i Udruga “Vukovarske majke” čija je predsjednica Manda Patko u govoru rekla da Vukovarci i danas traže pravo na istinu i nadaju se da će pronaći svoje najmilije.

“Živimo i nadamo se tomu iako nas je svake godine sve manje i manje. Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom”, dodala je Patko navodeći da se u Vukovaru još traga za 374 osobe nestale u Domovinskom ratu. Nazočan obilježavanju “Žrtve Borovo naselja za Domovinu” bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je u izjavi novinarima poručio da se ubijene žrtve ne mogu vratiti, ali kao društvo možemo učiniti sve kako bi se otkrili nestali i kaznili počinitelji zločina.

Na obali Dunava u Borovu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” u popodnevnim satima odat će se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na dunavskoj obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku. Položit će se vijenci i upaliti svijeće i na Farmi Lovas, gdje su iz masovne grobnice 2001. ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru, čiji su posmrtni ostaci bili pomiješani s ostacima uginule stoke. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kasnije popodne u Borovu naselju odat će se počast i kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu.

Bulj: Sramotna politika srpskih vlasti

U Vukovaru je i danas bila naša Jelena Bokun koja je razgovarala sa sudionicima današnje kolone.

Miljenka Crnjac stigla je s unucima, ima ih 11. “Došli smo odati počast svim poginulima i nestalima. Moj brat se vodi kao nestao, još ga tražimo. Bio je u Borovo commercu, odveden kao ranjenik i odatle mu se izgubio svaki trag. Imao je 24 godine”, rekla je.

Krešo je stigao iz Zaprešića. “Dolazim radi pijeteta, za branitelje. Trebao sam ići u proboj za Vukovar, ali je obustavljen jer sam ranjen. Nisam stigao pa sad dolazim zbog onih koji su bili. Trebao sam i ja biti s dečkima, ali sudbina nije htjela.”

Ivana priča da je bila dijete kad je bio rat, no na ovom mjestu joj je nestao ujak: “Ujak mi je ovdje nestao u Commercu, zato dođemo svake godine. Ništa nikad nismo saznali, bacimo ruže u Dunav jer ništa ne znamo.”

Marija je pobjegla s djecom iz Vukovara, no muž je ostao i više se nikad nisu vidjeli.

“S djecom sam otišla na Lošinj, muž je ostao u Commercu, ranjen, odveden na Farmu Lovas gdje je ubijen. Grozno je to nakon 30 godina, svašta ti pada napamet, kome je što skrivio, ni danas nije jasno. Troje djece imamo, znao je da smo na sigurnom, ostao je braniti svoje. Sama sam digla djecu, najmlađi je imao pet godina”, ispričala je.

U koloni smo ulovili i Miru Bulja koji nam je rekao: “Strašna tragedija je tu bila, veliki broj nestalih, moramo se prisjetiti žrtava. Prije svega to je sramotna politika srpskih vlasti koje znaju sve. Pozivam i susjede koji su radili zločine da kažu gdje su mrtvi i nestali, to je minimum koji moramo napraviti prema svakom čovjeku.”

N1

Bio je i Vukovarac, HDZ-ov Nikola Mažar. “Odat ćemo počast i ubijenima na Farmi Lovas. Javno sam rekao da svi koji znaju, da nakon 32 godine olakšaju dušu i jave institucijama. 1.803 osobe još se traže, a od toga je velik broj s područja Vukovara. Pozivam sve koji nešto znaju, neka jave. Nažalost, neki su htjeli politizirati i privatizirati Kolonu sjećanja. Vjerujem da ove dane žrtva treba biti prva, a za politiku će biti vremena. Svatko radi i govori sebi na dušu”, rekao je.

N1

Vukovarski gradonačenik Ivan Penava zahvalio je svima na dostojanstvenom ponašanju. O eventualnim razgovorima između Domovinskog pokreta i HDZ-a rekao je: “Ljudi smo, različito razmišljamo, ali to je demokracija. Jučer sam kao domaćin dočekao sve. Mislim da primjerima ponašanja svatko od nas govori za sebe i jasno je gdje su moji stavovi. Ako nekome pružite ruku, tu smo da razgovaramo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare