Na dnu Lokvarskog jezera otkriveni ostaci starog naselja: “Apokaliptičan prizor”

Vijesti 30. svi 202320:09 0 komentara

Nakon 22 godine ispražnjeno je Lokvarsko jezero i s njime osam tona ribe koje su dobile privremeni smještaj u jezeru Mrzla vodica. Dok su turisti pohrlili posjetiti Lokve i vidjeti nezapamćene prizore isušenog 60 metara dubokog jezera, lokalne vlasti na dnu jezera rade na pripremama koncerata i manifestacija tijekom ljeta jer ovakve scene ponovno ćemo moći gledati tek 2045. godine.

Suho i ispucalo tlo…napuštene kuće….ostaci nekadašnje pilane, Carev most i tek tragovi goranske ceste Lujzijane…

Povlačenjem 35 milijuna kubnih metara vode iz 60 metara dubokog Lokvarskog jezera – isplivale su tajne nekadašnjeg Srednjeg Jarka.

N1

Na Lokvarskom smo jezeru sreli majku i njeno dijete koje je komentiralo jezero: “Lijepo mi je, mama”.

Riječ je o naselju u kojem je živjelo oko 400 ljudi dok ga 1950. nije potopilo Lokvarsko jezero u kojem su Zagrepčani Dubravka i Anđelko uživali i kupali se prije 15 godina, a danas pri odlasku u Opatiju njime su samo mogli prošetati.

Ovaj bračni par nam govori: “Pa rekoh svratiti ćemo i da vidimo to čudo kako je. Bili smo više puta sa sinom dok je bio skroz mali, pa smo se tu znali doći kupati kad je moru vruće”. Na pitanje o njihovom dojmu s obzirom na to da su se nekoć na istom jezeru kupali kažu: “Neobično, ali zanimljivo”.

Ovakvih scena prije 22 godine, kada je posljednji puta jezero bilo ispražnjeno, rijetki se sjećaju. Zato su brojni turisti odlučili ovjekovječiti ove prizore i posjetiti Lokve.

N1

Pino Šaina iz Pazina uspoređuje ispražnjeno jezero sa Saharom: “Trenutačni pogled je kao da je Sahara neka, pustinja, ali bit će lijepo kad se to pročisti i srede stvari, kad se ponovno napuni, kada vrate ribe – onda mislim da će biti to ono pravo kao što je nekad bilo – još i bolje”.

Filipu Franjkoviću iz Ogulina ovaj je prizor apokaliptičan: “Bio sam već dva puta ovdje, naravno u vrijeme kad je bilo popunjeno. Ovako malo izgleda apokaliptično definitivno s obzirom da je prije bilo lijepo plavetnilo. Malo apokaliptični prizori, ali zanimljivo nadasve. Isplati se doći vidjeti – definitivno”.

Nakon što je općina Lokve u ožujku dobila potvrdu da je neizbježno pražnjenje jezera, tjednima su trajale pripreme ribiča kako bi spasili što više ribe.

Riječanin Alen Knežević vjeruje da je riba premiještena na sigurnu privremenu lokaciju: “Mislim da je to bio veliki poduhvat za onoga tko je bio uključen u taj projekt i smatram da je sva riba sretno i živo stigla na odredište na koje je iskrcana”.

Tajnik Ribolovnog kluba Lokvarka Ivo Grgurić objašnjava na koji su način uspjeli spasiti sve ribe: “Mi smo napravili neke improvizirane barijere na kanalu od temeljnog ispusta na kojem smo hvatali i dočekivali ribe, nakon toga smo ih prebacivali u privremene bazene pa na vozila i finalna destinacija ovo jezero iza nas Mrzla vodica”.

N1

Koje je, za osam tona ribe, privremeni smještaj. Najviše se ulovilo šarana, pastrve, a pravi ulov bila je jedna štuka.

Grgurić nastavlja: “Od 120 plus centimetara što je monster, stvarno prava velika riba i svi smo bili iznenađeni i nismo takvu ribu očekivali prvi dan, ali nema odmah – jackpot”.

Osim posjeta turista, lokalne vlasti na isušenom dnu jezera planiraju organizirati koncerte rock koncert i operu te svečanu sjednicu.

Načelnik općine Lokve Toni Štimac poziva sve zainteresirane da posjete jezero u ovom jedinstvenom stanju: “Imate cijelo ljeto za posjetiti naše jezero, prazno jezero jer se procjenjuje da će radovi biti gotovi 20. kolovoza. Punjenje tada kreće i punit će se, do kraja godine će dobar dio biti, ali za sljedeću godinu ćemo biti spremni. Naravno sve ovisi o kiši i o tome koliko će padati.

Zato želite li otkriti tajne ispod Lokvarskog jezera prava je prilika – jer ovaj pogled ponovno će se moći doživjeti tek 2045. godine.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!