“Na ovim prostorima znamo jako malo o okupaciji Izraela nad Palestinom, to svodimo na nekoliko rečenica”

Vijesti 25. lis 202321:41 0 komentara
Ema Bašić/N1

Organizatorica prosvjeda pod nazivom "Skup solidarnosti s Palestinom", Emina Bužinkić, govorila je u N1 Newsnightu o današnjem prosvjedu te analizirala dugu i kompliciranu povijest sukoba na Bliskom istoku.

U srijedu s početkom od 18 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu održan prosvjed pod nazivom “Skup solidarnosti s Palestinom”. Organizatorica smatra kako je sve prošlo u najboljem redu, bez incidenata i antisemitskih poruka:  “Prije samog prosvjeda smo zamolili ljude da dobro razmisle kakve će poruke poslati i tražili smo se da se solidariziraju sa žrtvama s obje strane kako bismo izašli s porukom mira i na dostojanstven način. Nije bilo nikakvih poruka osim onih koje su zahtijevale oslobođenje Palestine, zaustavljanje genocida i pristup međunarodnim pregovorima i rješenjima koje će pronaći trajni mir”, kazala je.

Antiratni skup, a ne skup protiv Izraela

Ističe da je ovo bio antiratni skup i politički skup u kojem je iskazana vrlo jasna kritika izraelskog režima: “Nismo kritizirali svakog Izraelca, dapače, u kontaktu smo s izraelskim intelektualcima, seljacima, studentima i feministkinjama koje se nalaze u izraelskim zatvorima jer se protive apartheidu i bombardiranju Gaze.”

Kao glavnu poruku izdvaja zaustavljanje krvoprolića, hitan prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora: “Vidjeli smo da je Pojas Gaze u potpunosti zatvoren i nema mogućnosti za evakuaciju, a humanitarni konvoji jedva prolaze. Zahtijevamo ukidanje embarga na vodu, hranu, energente i komunikacijske kanale. Jednako tako, zahtijevali smo oslobađanje svih palestinskih i izraelskih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Tražili smo oslobođenje taoca koje je Hamas zatočio i pritom smo isto tako tražili da se međunarodna zajednica odredi za nalaženje mirovnog rješenja koje će uvažiti kontekst 75-godišnje okupacije i koji će pitanje deokupacije i dekolonizacije Palestine shvatiti sasvim ozbiljno”, objasnila je”

Upitana vjeruje li da će njihovi apeli za mirom uroditi plodom, odgovara: “Nada je naš jedini politički alat u ovom trenutku. Moramo se nadati i vjerovati, ali ne tako što ćemo gledati televizijske ekrane i angažirati se u komentiranje, koje ionako polarizira društvo. Moramo se angažirati i aktivirati našu podršku slobodi, dekolonizaciji i deokupaciji i to izraziti kroz stvarno djelovanje. Na ovim prostorima znamo jako malo o okupaciji Izraela nad Palestinom i mi palestinsko pitanje svodimo na nekoliko rečenica. Nedovoljno se educiramo i nedovoljno uvažavamo različite perspektive. U tom smislu, naš apel je da se ne zaustavimo na ovom skupu, nego da ono što činimo, doista kontekstualiziramo – učenjem o Izraelu i Palestini.”

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!