Na policama hrvatskih trgovina osvanule ‘zamrznute’ cijene, pitali smo građane što misle

Vijesti 18. ruj 202322:37 0 komentara

Od danas, na policama hrvatskih trgovina nove su, snižene cijene 30 artikala. Pa tako Vladinom odlukom jogurt, jaja, sir, neke vrste mesa, ali i higijenskih proizvoda imaju određenu maksimalnu cijenu i niti jedan od 30 artikala određene kategorije ne smiju biti skuplji od toga. Trgovci tek moraju izračunati koliko će im taj potez donijeti gubitaka, a oni mali pozivaju dobavljače da se i oni uključe i snize svoje cijene.

I bez Vladinih uputa i odluka, građani dobro znaju gdje se može pronaći i kupiti nešto jeftinije. Akcije i sniženja nisu im nepoznanica. No, od danas, neki proizvodi koje je Vlada označila najpotrebnijima, jeftiniji su i više od 50 posto.

“U svakom slučaju nekom će dobro doći, daleko od toga. Ali, mislim da je sve u svemu to i prekasno, na kraju krajeva, davno se trebalo reagirati na to. A sad već… čisti populiza”, govori nam Mladen iz Zagreba.

“Sir, onaj koji oni na televiziji govore, to je normalna cijena, a ovo je puno jeftiniji koji im je na akciji”, kaže nam Jadranka iz Zagreba.

“Dakle, kažete, može se uvijek naći jeftinije?”

“Može, može. I prije snižavanja.”

“Ideja je super, samo ćemo vidjeti kako će dugo to sve skupa trajati i biti, ne. Možda potraje”, kaže Katarina iz Zagreba.

Koliko će potrajati, još se ne zna, ali od danas je na snazi. Proizvodi ograničene cijene označeni su i posebnim logom. Prvog dana primjene nove odluke trgovci su se još uhodavali.

“Pa smo dobili informaciju da moramo samo po jedan artikl promijeniti, a imamo i informaciju da trebamo sve artikle promijeniti. Ovaj prvi dan još ne znamo ništa, ali sigurno će to biti u ova dva tri dana riješeno”, kaže vlasnik male trgovine Mirsad Kajtazović.

Sve je razjasnilo Ministarstvo. Ako je ograničena cijena jogurta 49 centi, što se odnosi na čašicu ili bočicu od 180, odnosno 200 mililitara, to znači da niti jedan jogurt koji odgovara tom opisu, bez obzira na brend, ne smije koštati više. Isto je, primjerice, i s mrkvom. Kilogram mrkve u rinfuzi ne smije koštati više od 89 centi.

“Mrkva je ove godine stvarno jako skupa. Znači, ona još nije bila ispod euro i 30 u nabavi, domaća pričam. Tako da ćemo tu domaću mrkvu pakirati u kutije. Znate, vakumirat ćemo je. Pa onda tko traži domaću, po pol kile, kilu, tako ćemo prodavati. A ovo u rinfuzi ćemo imati kako je Vlada odredila, ali to nije domaća mrkva, ne možemo mi prodavati domaću mrkvu po toj cijeni”, govori Kajtazović.

Tako će se snalaziti trgovci, posebno oni mail, kako ipak ne bi došlo do situacije na koju su upozoravali, a to su prazne police. Jer ako cijene u nabavi ne padnu, neće im više biti isplativo prodavati proizvod po nižim cijenama.

“Tražimo od dobavljača, odnosno proizvođača da i oni podrže ovu akciju Vlade koja je napravila, da jednostavno ne bi radili mi s nekim gubitkom, minusom. Jer ovdje se spominje maloprodajna cijena, zaštićena cijena, a ni u jednom trenutku ne znamo koja je to ulazna cijena”, govori predsjednik Saveza udruga malih trgovina Oliver Vuletić.

Za mjere kojima podliježu i mali trgovci saznali su putem medija, iako smatraju da su trebali sudjelovati na razgovorima u Ministarstvu. A iako su tamo bili predstavnici velikih trgovačkih lanaca, HUP-ov Mirko Budimir kaže da se oko liste 30 proizvoda nisu složili tada nego je ona osvanula drugi dan.

“Da smjer nije loš, potvrđuje, ustvari, činjenica, zamijetili ste da su veliki trgovački lanci, neki nagovijestili, neki već i provode, koja je vezana uz smanjenje većeg broja proizvoda. … Već po toj reakciji, ustvari, vidite da nije riječ o nečemu što je stihijski napravljeno”, govori posebni savjetnik premijera za ekonomiju Zvonimir Savić.

Košarica od 30 proizvoda tako danas ukupno stoji 76,19 eura, dok bi dojučerašnja cijena bila gotovo 100 eura. Ipak, građani su primijetili da se neki od tih proizvoda i sada mogu kupiti po nižim cijenama. Zamrznute cijene ostaju do daljnjeg, a Vlada će pratiti njihov učinak pa odlučivati o njihovom eventualnom produljenju ili ukidanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.