Na rebalans proračuna Vlada prihvatila samo amandman HDZ-ova Totgergelija

Vijesti 12. stu 202112:14 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Od tridesetak amandmana koje su saborski zastupnici podnijeli na predloženi rebalans državnoga proračuna, Vladini predstavnici u petak su u Hrvatskom saboru prihvatili samo jedan, amandman Mire Totgergelija (HDZ).

Njime se osigurava nešto više od dva milijuna kuna za opremanje bjelovarske Opće bolnice, čime će se, vjeruje zastupnik, standard zdravstvenog sustava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji približiti dostignutom državnom standardu.

Iako su ih njihove predlagateljice gorljivo zagovarale, Vladini predstavnici odbili su sve amandmane koje su podnijele zastupnice Marija Selak Raspudić (Most), Boška Ban Vlahek (SDP) i Katarina Peović (RF).

Gradonačelnik promišlja zelene politike i izbacuje majke odgajateljice na ulicu

Uglavnom su se odnosili na obrazovanje i znanost, unaprjeđenje zaštite djece, socijalnu politiku i zdravstvo, a Vladini su ih predstavnici najčešće odbijali uz obrazloženje da su za sve što traže sredstva već osigurana, odnosno da neka zbog pandemije nisu ni potrošena.

Među amandmanima koje je podnijela Mostova zastupnica bio je i zahtjev da se za dva milijuna kuna poveća iznos za odgoj i obrazovanje djece u predškolskim programima, a da se taj iznos uzme s Vladine stavke.

Hrvatskoj kronično nedostaje odgajatelja, njih između 2500 i 3000. Trebali ste to prihvatiti, ako ništa drugo možda da pomognete zagrebačkom gradonačelniku koji šeta po Glasgowu i promišlja progresivne zelene politike, a s druge strane na ulicu izbacuje majke odgajateljice, poručila je Selak Raspudić Vladinu predstavniku.

Razočaralo ju je što Vlada nije prihvatila da se za međumjesni prijevoz učenika, posebno onih koji žive u manje razvijenim sredinama, osigura još 29 milijuna kuna.

Upozorila je pritom na slučaj sela Runovića gdje 80 djece ne može doći do škola u Imotskom jer autoprijevoznik ucjenjuje načelnika općine, a općina si ne može dopustiti subvenciju jer nema novaca.

Kako spriječiti iseljavanje iz Dalmatinske zagore ako ne možemo osigurati dostatna sredstva za međumjesni prijevoz učenika, upitala je Stipu Mamića, koji odgovara da, s obzirom na kontinuirani pad broja učenika, sredstva ne treba povećavati.

Za višenamjenske borbene zrakoplove ukupno 999 milijuna eura

Vladini predstavnici nisu prihvatili amandman Katarine Peović da se iznos za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama poveća za 13 milijuna kuna, na ukupno 40, 7 milijuna, a da se za toliko smanje novčana sredstva namijenjena opremanju borbenih aviona unutar MORH-a.

Odbili su joj i amandman da se za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji izdvoji 300 milijuna kuna, a uzme od MORH-a, sa stavke za borbene avione, za koje ćemo, naglasila je, ukupno potrošiti 999 milijuna eura.

Nije prošao ni njezin amandman da se potpuno izbrišu sredstva za obilježavanje sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, 100.000 kuna, a da se to preusmjeri na Spomen područje Jasenovac i obilježavanje antifašističke borbe.

Znamo što u praksi znači obilježavanje žrtava svih režima, “u pravilu opasni povijesni revizionizam“, i to vidimo kad premijer odlazi na Goli otok i komemorira samo žrtve komunizma, ustvrdila je zastupnica.

Selak Raspudić i Peović nezadovoljne su što Vlada nije pokazala sluha za njihove amandmane iz područja socijalne politike, ističući kako nam je u doba pandemije trebao snažniji socijalni sustav nego ikada.

Milijun ljudi nam je na rubu siromaštva, kazala je Peović.

Stari grad Čakovec

Odbijeni su i svi amandmani Boške Ban Vlahek (SDP), među njima i onaj da se osigura dodatnih šest milijuna kuna za projekt rekonstrukcije Starog grada Čakovec, najvrjednijeg spomenika feudalne baštine u državi. To je to nacionalno važan projekt, argumentirala je.

Iako Vlada nije prihvatila njihove amandmane, teoretski postoji mogućnost da to učini Sabor kod glasovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!