Na svinjogojskim objektima ubrzano se podiže razina biosigurnosti radi ASK-a

Vijesti 26. ruj 202316:19
Pixabay / Ilustracija

Ubrzano se radi na povećanju biosigurnosti na svim svinjogojskim objektima te njihovoj prekategorizaciji iz 1. i 2. u 3. i 4. kategoriju, koje jamče veću sigurnost od prodora afričke svinjske kuge (ASK), rečeno je u utorak u Osijeku na proširenoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije (CZ OBŽ).

Načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić pozvao je načelnike općina i gradonačelnike da se uz Osječko-baranjsku županiju uključe u sufinanciranje podizanja razina biosigurnosti, odnosno nabavke dezinfekcijskih barijera kako bi na to potaknuli i poljoprivrednike koji imaju manji broj svinja i nalaze se u nižim kategorijama

“Svjesni smo da 3. i 4. kategorija osiguravaju daleko veću razinu biosigurnosti i da se na prekategorizaciju čeka, jer je zahtjeva sve više, no svaki dan može biti presudan”, kazao je Lukić, dodajući da je svinjogojcima nužna pomoć županije, gradova i općina u sufinanciranju pripreme prekategorizacije.

O preventivnom djelovanju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ravnateljica Darja Sokolić je naglasila da su u četiri županije na 21 lokaciji provedene edukacije o sprječavanju širenja ASK-a kao i o načinima za podizanje razine biosigurnosti.

“Tu se razmjenjuju informacije o samoj bolesti, mjere pomoći koje Ministarstvo i Vlada RH pripremaju vezano uz situaciju u kojoj se nalazimo te informacije o prekategorizaciji”, kaže Sokolić napominjući kako je i dalje potrebno da edukacija dođe do svakog pojedinog uzgajivača.

Također je pozvala načelnike i gradonačelnike da se jave u HAPIH kako bi i na njihovom području organizirali edukacije jer su oni ti koji najbolje poznaju svoje proizvođače i njihove potrebe. “HAPIH je relevantan odgovoriti na sva pitanja budući sudjeluje u radu nacionalnog kriznog stožera u borbi protiv širenja ASK” poručila je Sokolić.

Načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece iznio je podatak da su do sada imali šest postupanja u slučaju sprječavanja proboja afričke svinjske kuge na područje OBŽ. “Policija je na mobilnim punktovima i pokriva područje granica sa susjednim županijama”, istaknuo je Bece te pozvao načelnike i gradonačelnike da prijave sumnjive radnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok