Na temu zelenih politika odazvale su nam se četiri stranke. Svi podržavaju Europski zeleni plan.

Vijesti 25. svi 202412:17 0 komentara

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na razini Europske unije kontinuirano prati donošenje i provedbu zakonodavstva koje proizlazi iz Europskog zelenog plana a uoči parlamentarnih izbora i izbora za Europski parlament istražili su što političke stranke misle o ključnim zelenim izazovima. Upitniku su se odazvali HDZ. SDP, Možemo! i Radnička fronta i time pokazali interes za ove teme. U studiju Novog dana o tome je govorila Sofia Babić iz WWF Adria.

Stranke uglavnom zagovaraju zelene teme i provedbu Europskog zelenog plana. Praksa ipak demantira političke programe. Mislim da do građana još nije došlo da je to važna tema.

U idućim godinama bit će to ključna tema.

To kod nas nije polarizirajuća tema ali na europskoj razini jest. Vidjeli smo sučeljavanje kandidata za predsjednika Europske komisije. Vidjeli smo da su kandidati bili prilično oštri prema Ursuli von del Leyen zbog potencijalne koalicije s krajnjim desnim opcijama koja očito pučanima nije tako neprihvatljiva a dovodi u putanje što će biti s europskim zelenim planom.

Jedno od pitanja je održiva poljoprivreda. Vidjeli smo poljoprivredne nemire u Europi.

Kao organizaciji važna nam je Uredba o obnovi prirode koja traži pojačana ulaganja u prirodu kako bi se stvorila prirodna otpornost na klimatske promjene, nama bi svima to išlo u prilog. Poljoprivrednici su se bojali da Europa želi oduzimati zemljišta a treba nam hrana i samodostatnost. Velike zelene organizacije zagovaraju poljoprivrednu tranziciju umjesto postojećih potpora. Fond tranzicije poljoprivrednike bi pripremio na održiv sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!