Na teren je izašlo 200 inspektora koji love u mutnom, evo što kontroliraju

Vijesti 07. sij 202320:10 0 komentara
N1

Nakon prijetnji premijera Plenkovića trgovcima, ugostiteljima i obrtnicima, odnosno svima onima koji su dizali cijene s prvim danom ove godine da ih vrate na staro, na teren je izišlo 200 inspektora koji sve češljaju i traže lovce u mutnom. Inspekcije provedene u dva radna dana ovog tjedna pokazale su podizanje cijena za 31 posto, no i dalje je nejasno što mogu napraviti budući da, upozoravaju pravnici, u Zakonu o uvođenju eura, među 89 točaka o prekršajima, nema niti jedne vezane za obaveze trgovaca prema potrošačima. U svoju inspekciju krenula i N1 televizija.

Koga god pitate – nitko nije primirisao povećanju cijena. Inspekcija će provjeriti je li 31. prosinca kava u centru Zagreba koštala 2 eura i 30, odnosno 17 kuna i 31 lipu. Vlasnici takvih ugostiteljskih objekata pred kamere ne žele. A oni koji nisu dizali cijene – učinit će to uskoro.

Na pitanje kad misli dizati cijene Siniša Matijević, vlasnik ugostiteljskog objekta kaže da će to učiniti ovih dana. “To se napravi preko noći. Mora premijer imati na umu da mi to moramo napraviti, da ne možemo drugačije funkcionirat, pogotovo u ugostiteljstvu. Ja bi trebao doći svako jutro s dvije vreće sitnih centi da imam pripremljeno za ljude”, rekao je Matijević.

Ljudi se, uz kafiće, najviše žale na pekarnice. Suvlasnik lanca zagrebačkih pekarnica kaže da oni svoje cijene nisu mijenjali.

“U principu ne namjeravamo dizati cijene u bliskoj budućnost, ali sve ovisi o cijenama sirovina i energenata. / U Vladi kažu da svima šalju inspekcije, strahujete li?/ Apsolutno ne, jer su naše cijene identične kakve su bile 31.12.2022. godine”, rekao je Andrija Pernar, suvlasnik lanca pekarnica.

Jesu li cijene identične kao zadnjeg dan 2022. na terenu provjerava 200 inspektora. Kod malih trgovaca već su bili, kažu nam. Možda će otići i do autopraonica. Građani nam se žale, ono što je bilo 5 kuna sada je 1 euro. Ali nitko ne zna traje li pranje i usisavanje sada duže ili jednako kao i prije.

Nadzor provode i Porezna i carinska uprava, HNB, HAKOM, Ministarstva prometa i zdravstva, Agencija za obalni promet. Ministarstvo poljoprivrede dobilo je rok od 15 dana da provjeri kretanje cijena prehrambenih roba. Ministarstvo gospodarstva mora izraditi platformu za praćenje cijena. Hoće li Vlada uspjeti zaustaviti lovce u mutnom, ako ništa drugo, pokazat će stopa inflacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!