Nađ: Ako se HDZ boji građana i njihovog izjašnjavanja, neka siđu s vlasti

Vijesti 26. ruj 202216:45
Izvor: N1

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prošlog je tjedna u jednomjesečnu javnu raspravu uputio nacrt promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, no bez prijedloga progresivne opozicije da se u Ustav vrati pravo žene na pobačaj. Saborska zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ gostovala je u Newsroomu i komentirala ovaj prijedlog.

“HDZ i Vlada su predložili ono što je bilo u prvom prijedlogu, bez uvažavanja naših primjedbi. Onda je gospodin Bačić pitao zašto nismo podnijeli amandmane. Ma kakve amandmane? Oni kao da uopće ne žele promijene”, rekla je Nađ.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, kada je Katarina Peović istaknula problem s pobačajem, HDZ je zaustavio taj dio. “Mi smo podržali inicijativu da se ide s izmjenama Ustava oko referenduma, ali kada je Katarina došla i tražila da se uvede pravo na pobačaj, rekli smo da. Naš zakon, koji se ne provodi zbog priziva savjesti, ne omogućava ženama siguran i dostupan pobačaj”, rekla je.

“Očito je da je Crkva imala velik utjecaj i HDZ je htio da im biračko tijelo ne titra pa su to izbacili. Vlada ništa nije napravila jer im to nije u interesu. Ali nama kao socijaldemokratima jako je važno da se riješi pitanje priziva savjesti. Nedopustivo je da u Zagrebu nema ginekologa koji ne obavljaj pobačaj”, rekla je.

Kaže da želi da se čim više građana uključi u ovu raspravu. “Vjerujem da će tu biti izvjestan neuspjeh, ne samo zbog pitanja pobačaja, već i referenduma. Imate prepisan članak 3, u kojem Ustavni sud može dignuti ručnu kočnicu kod svakog pitanja. Ako se HDZ boji građana i njihovog izjašnjavanja, neka siđu s vlasti”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar