Nadzor utvrdio da na platformi Cijepise nije bilo brisanja osobnih podataka

Izvor: Josip Regovic/PIXSELL

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) utvrdila je da nije došlo do gubitka niti brisanja osobnih podataka građana na platformi Cijepise.zdravlje.hr.

Zaključak je donesen na temelju nadzora AZOP-a pokrenutog slijedom medijskih napisa, neposrednim uvidom AZOP-a u Popis zainteresiranih navedene platforme. Ustanovljeno je da se svi podaci o građanima nalaze u tom sustavu pohrane čime se demantiraju napisi u medijima o mogućoj povredi osobnih podataka više od 4.000 građana koji su se 23. veljače prijavili za cijepljenje na platformu Cijepise.zdravlje.hr, priopćeno je iz AZOP-a.

Naime, utvrđeno je da je tog dana, u testnoj fazi sustava, upisano 4.159 osoba, te da se inicijalno traženi podaci OIB-a ili MBO-a uz datum rođenja i e-poštu te broj telefona nalaze u Popisu zainteresiranih.

Isto tako, AZOP je zaključio da Ministarstvo zdravstva, u odnosu na platformu i sustav pohrane, prikuplja i obrađuje osobne podatke građana temeljem relevantnih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolnica kao i Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu te da niti u tom segmentu nije prekršio navedene odredbe, dodaje se.

Premda su takvi rezultati bili očekivani, ministar Beroš izrazio je zadovoljstvo što je i službenim putem potvrđeno kako nije bilo pogrešnih koraka pri obradi podataka građana:

“Drago mi je što je AZOP, nakon temeljitog uvida u činjenice, otklonio sporne navode te potvrdio ranija očitovanja Ministarstva zdravstva na ovu temu. Pozdravljam sve nadzore nadležnih institucija koje su do sada potvrđivale primjereno postupanje stručnih službi Ministarstva zdravstva i čvrsto sam uvjeren da će tako biti i ubuduće.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar