Nadzorni odbor danas bi trebao izabrati novu Upravu INA-e

Biznis 28. ruj 202212:41
Izvor: N1/Ilustracija

Nadzorni odbor INA-e na današnjoj bi sjednici trebao odabrati novu šesteročlanu Upravu.

Vlada RH konačno ima tri kandidata, uime Hrvatske u Upravu bi trebali ući Marin Zovko, Hrvoje Šimović i Miroslav Skalicki.

Njih trojica bi trebala zamijeniti aktualne članove Uprave Ine Niku Dalića, Darka Markotića i Barbaru Dorić, troje hrvatskih predstavnika koji na svoje dužnosti u INA-i nisu podnijeli ostavke nakon što su to učinili mađarski, odnosno MOL-ovi članovi Uprave. Prvo je ostavku dao predsjednik uprave Sándor Fasimon, nakon toga su njegov primjer slijedili i Ferenc Horváth i József Simola.

Prema informacijama koje su dosad objavljivane, MOL će u Upravu Ine kandidirati Pétera Rataticsa, koji bi trebao postati predsjednik Uprave te Krisztiana Pulaya i Berislava Gašu, koji je zapravo INA-in kadar, ali već godinama obnaša čelne dužnosti u MOL-u.

Svi hrvatski članovi Uprave Ine, pa tako i Zovko, priopćila je Vlada još jučer, imenuju se na šest mjeseci do izbora koji će se provesti putem javnog natječaja.

Tako bi Nadzorni odbor Ine danas trebao potvrditi šesteročlanu Upravu i to mjesec dana od objave da USKOK provodi istragu zbog preprodaje plina u kojoj je Ina oštećena za oko milijardu kuna. Premijer Andrej Plenković je tada zatražio da odu svi članovi Uprave Ine, a od MOL-a promjenu načina upravljanja Inom.

U međuvremenu su ostavke na svoje dužnosti u Upravi Ine dali članovi koji u tom tijelu predstavljaju MOL, ali to nisu učinili i oni koji zastupaju hrvatsku državu. Plenković je najavio da će se pronaći način da se troje hrvatskih članova smijeni, a da ne dobiju otpremnine, ali zasad se još ne zna po kojem bi se to modelu moglo učiniti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar