“Najskuplja sjetva u povijesti Hrvatske može dovesti do sloma poljoprivrede”

Vijesti 24. lis 202212:56 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Domovinski pokret (DP) pozvao je u ponedjeljak Vladu da omogući poljoprivrednicima beskamatne zajmove, regulira cijenu plavog dizela i smanji PDV na repromaterijale i energente, kako bi mogli izaći na kraj s brojnim poskupljenjima.

“Najskuplja sjetva u povijesti hrvatske države” mogla bi dovesti do sloma hrvatske poljoprivrede i pada životnog standarda građana, upozorio je DP.

VEZANE VIJESTI

S obzirom da Vlada nije zaštitila poljoprivrednike od poskupljenja repromaterijala i energenata, njima više nije rentabilno proizvoditi osnovne namirnice.

“Mjere koje predlažemo su nadoknada razlike cijene goriva i repromaterijala, beskamatni zajmovi, dodatno smanjenje PDV-a na repromaterijal i energente, kao i regulacija cijene plavog dizela, što ne bi trebao predstavljati veliki problem za Plenkovića i njegovu Vladu”, kaže DP.

Zbog nedostatka plavog dizela poljoprivrednici su, u jeku sjetva pšenice i ječma, primorani točiti obični dizel koji će, prema najavama, od sutra koštati 13,44 kune po litri, upozoravaju iz saborske oporbene stranke.

Podsjećaju da na gorivo u Hrvatskoj država uzima gotovo sedam kuna po litri. Imamo preskupu državu i previše uhljeba koji previše koštaju, poručuje DP.

Živimo u osjetljivim vremenima u kojima bi jedan od prioriteta trebalo biti stvaranje zaliha osnovnih namirnica. Krivci za neizvjesnu financijsku situaciju poljoprivrednih proizvođača su u aktualnoj Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, koje kasni s potporama.

“Populistička politika Andreja Plenkovića kojom se pokušava dopasti Bruxellesu, a koja nas zapravo uvodi u spiralu propasti, najočitija je u ruralnim dijelovima Lijepe naše”, tvrdi DP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!