Najveća kršenja mjera su prepunjenost objekata i nenošenje maski

Vijesti 23. ožu 202107:44 > 09:183 komentara
damir trut
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ravnatelj Civilne zaštite RH i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je u utorak kako su inspektori na terenu utvrdili da je najveći problem prepunjenost i nenošenje maski.

Najveća pažnja u proteklih 20-ak danas stavljena je na ugostiteljske objekte i dućane, a najveća nesukladnost je nedovoljan razmak, prepunjenosti objekata i nenošenje maski, istaknuo je Trut u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Od otvaranja terasa do danas inspekcija obavila 60.800 nadzora vezanih uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. To je velika brojka, rekao je te dodao da je pritom bilo 685 nepravilnosti. Usmeno su, kaže, izdana 733 upozorenja, temeljem kojih su vlasnici lokala ili objekata to odmah ispravili.

Trut je izvijestio da je utvrđen 341 prekršaj, izdano je 89 prekršajnih naloga, ostalo su pisana upozorenja, a policija je provela postupak za šest kaznenih djela.

Svakodnevno ima 1.000 do 1.200 nadzora i kroz to se, kaže Trut, nastoji stvoriti ozračje da oni koji su odgovorni poštuju preporuke.

Dodao je kako većina ugostitelja i drugih poštuje mjere, a manji broj ne te napomenuo da su imali sastanak s udrugom ugostitelja koji, kako je rekao, sami traže da inspekcija izlazi na teren i upozorava one koji krše propise. Jer, dodao je, ako ćemo se svi pridržavati propisanih mjera, zaraza će biti manja i bit će veća mogućnost rada.

“Sve ovisi o tome kako mi kao društvo funkcioniramo i poštujemo mjere koje su propisane”, zaključio je.

Maruša Stamać iz udruge “Glas poduzetnika” rekla je da više od 50 posto ugostitelja nije otvorilo terase jer smatraju da im se ne isplati, a da se većina drugih ipak pridržava mjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar