Nakon gotovo deset dana ugašen požar u osječkoj tvrtki “Drava International”

Vijesti 13. lis 202317:03 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Završeno je gašenje velikog požara uskladištene plastike u tvrtki "Drava International", koji je buknuo 4. listopada, a u čijem je gašenju sudjelovalo više od 300 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca, izvijestili su u petak županijsko i osječko vatrogasno zapovjedništvo.

Županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec izjavio je novinarima kako su se, nešto prije 14 sati, vatrogasne snage povukle s mjesta intervencije, čime su završene aktivnosti na tome požarištu.

Izvijestio je kako su u gašenju sudjelovali pripadnici 29 dobrovoljnih društava i četiri profesionalne vatrogasne postrojbe kao i tri profesionalne vatrogasne postrojbe iz Vukovarsko-srijemske županije.

“Ukupno je 314 vatrogasaca bilo angažirano u gašenju požara proteklih dana, nismo se povlačili dok nismo provjerili zadnji trag dima i visoke temperature i u ovome trenutku možemo reći da je požar ugašen”, poručio je Pakšec.

Izvijestio je i kako je teže ozlijeđeni vatrogasac koji je na liječenju u Zagrebu, danas na još jednoj operaciji, a liječnici se trude da se što prije vrati u postrojbu.

Zahvaljujem svim službama i sudionicima ove teške akcije, posebice vatrogascima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, županu Ivanu Anušiću, načelnicima županijskog i gradskog Stožera Civilne zaštite, djelatnicima Hitne pomoći, koji su pomogli u zbrinjavanju naša tri ozlijeđena djelatnika, osječkom Crvenom križu te medijima, istaknuo je županijski zapovjednik Pakšec.

Ivković: U budućnosti više ulagati u preventivu

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković  zahvalio je svim vatrogascima na požrtvovnosti u gašenju požara u tvrtki “Drava International”.

Nadam se da će se u budućnosti više uložiti u preventivu, kako više ne bi dolazilo do ovakvih događaja, poručio je Ivković.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki “Drava International” u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada poslije ponoći, a u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

U “Dravi International” su izrazili sumnju u mogućnost vanjskog utjecaja na izbijanje požara, a vlasnik te tvrtke Zvonko Bede naknadno je izjavio kako tvrtka posluje prema zakonu, uz sve potrebne certifikate te je ustvrdio da je požar podmetnut. U Upravi su također odbacili tvrdnje osječko-baranjskog župana Ivana Anušića da su imali uskladišteno znatno više od 20 tisuća tona plastike za koje je tvrtka imala dozvolu.

Zbog posljedica požara i velikih količina dima Osječko-baranjska županija proglasila je stanje velike nesreće, a Vladi je uputila zahtjev za proglašenje ekološke katastrofe.

Očevid na požarištu je završen 11. listopada, a u osječkom Općinskom državnom odvjetništvu izvijestili su kako se nastavljaju izvidi  s ciljem utvrđivanja uzroka prošlotjednog velikog požara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!