Nakon izbora Turudića za šefa DORH-a stručnjak za N1 objasnio može li se sigurnosna provjera lažirati

Vijesti 08. velj 202406:42 0 komentara
screenshot Youtube

Kandidatura i izbor Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda RH za glavnog državnog odvjetnika još su jednom u fokus javnosti stavila sigurnosne provjere što ih provodi hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Predsjednik Zoran Milanović nije njima zadovoljan i smatra da ih treba dodatno regulirati i unaprijediti.

Sudac Ivan Turudić je sigurnosne provjere, kako je u nekoliko navrata ponovio premijer Andrej Plenković prošao 2009., 2014. i 2019. godine. U to vrijeme SOA-u su vodila tri različita ravnatelja – Josip Buljević, Dragan Lozančić i Daniel Markić, koji je još uvijek na čelu SOA-e.

Kako je Turudić prošao provjere?

U više navrata postavilo se pitanje kako je Turudić te sigurnosne provjere prošao kada je još 2015. snimljen u kontaktu sa Zdravkom Mamićem, dok je ovaj već bio pod istragom.

Prema izvješću koje je javnosti prezentirao predsjednik RH Zoran Milanović Turudić se u par navrata sastao s Mamićem i vozio s njim u automobilu nakon što je ovaj pušten da se uz jamčevinu brani sa slobode u ljeto 2015. godine. Prema dostupnim informacijama SOA je o tome obavijestila USKOK koji je i zatražio tajno praćenje Mamića, no mjere su nakon svega jednog dana pukle.

Sigurnosne provjere suca Turudlća u utorak je još jednom problematizirao i sam predsjednik Milanović. Najavljuje da bi mogao zatražiti njihovo dodatno reguliranje.

Je li SOA pogriješila oko Turudića?

Za komentar sigurnosnih procjena, njihove utemeljenosti, te mogućnosti da se njima manipulira zamolili smo Brunu Pavića, sigurnosnog stručnjaka, vlasnika tvrtke Pro Forca, specijalizirane tvrtke za  usluge zaštite uz pomoć sigurnosnih sustava, koji je radio u SOA-i, među ostalim upravo sigurnosne provjere i operativna provjeravanja.

“Kad sve ovo stavimo u kontekst vremena mislim da SOA nije pogriješila u slučaju suca Turudića. Kod provjere za državnog službenika ili suca uzimaju se u obzir sve relevantne činjenice, kao i svi kontakti”, pojašnjava nam proceduru Pavić.

Na pitanje može li se sigurnosna provjera namjestiti odgovara: “Teško da se sigurnosnu provjeru može namjestiti. Nju provodi SOA-in centar iz određenog grada za osobu koju se provjerava, a zatim ju kontrolira središnjica SOA-e. Vjerujem da je sudac Turudić uredno prošao sve provjere”.

Provjerava se sve od osnovne škole

Pavić ponavlja da je sigurnosne provjere jako teško izmanipulirati.

“Inače kada se rade provjere takvog stupnja provjerava se sve od osnovne škole do danas. Sve se gleda i nema prostora za manipulaciju”, ističe.

Svjestan je da je bilo kritika na sigurnosne provjere. “Iz osobnog iskustva manipulaciju bi morao napraviti sam ravnatelj i to bi se u tom lancu znalo. Ako djelatnik koji radi provjeru da negativno mišljenje nitko ga od njegovih nadređenih neće ispravljati. Svaki djelatnik vidi i bilježi problematične kontakte koje provjeravana osoba ima”, navodi Pavić.

Zašto se ne znaju rezultati provjere?

Rezultati sigurnosne provjere su tajni. Osoba koju se provjerava, ako dobije negativnu procjenu, nema u njih uvid, odnosno ne zna zašto nije prošla provjeru. Rezultate provjere ne može propitivati, niti se na bilo koji način buniti.

“Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu sigurnosne procjene ne daju se osobi koja je provjeravana. S tom osobom se tijekom provjere razgovara i ona može razjasniti sve sigurnosno problematične kontakte. U konačnici, zaključak o problematičnim kontaktima ne donosi provjeravana osoba već stručnjak iz SOA-e. Pri tome nema manipulacija. SOA to radi jako dobro. Po mom mišljenju dobro je da se rezultati provjere ne objavljuju. Ured vijeća za nacionalnu sigurnost te rezultate prosljeđuje čelniku tijela i samoj provjeravanoj osobi”, objašnjava dalje Pavić.

Sutkinja dobila negativnu procjenu

Ovdje valja podsjetiti na slučaj jedne sutkinje županijskog suda koja je nedavno željela na postati sutkinja Vrhovnog suda RH nije u tome uspjela zbog negativne sigurnosne procjene. Iako je odluku Državnog sudbenog vijeća uspjela srušiti na Ustavnom sudu nikada se javno nije doznalo što joj je SOA pronašla kao sigurnosnu zapreku. I dalje radi na županijskom sudu.

Bruno Pavić ističe da je o svim operativnim saznanjima koja su sigurnosno zanimljiva, SOA dužna obavijestiti i premijera i predsjednika, kao i DORH. Siguran je da se to radi prema pravilima.

“Malo mi je čudno što mjere koje SOA provodi po nalog Vrhovnog suda ne vrijede kao dokazi, ali je dobro da ih SOA na taj način može provoditi”, zaključuje. Nije isključeno da će se i to promijeniti izmjenama koje najavljuje predsjednik Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!