Nakon skandalozne izjave predstavnika Vlade, premijer obećao rješenje

Vijesti 10. lip 202211:55 > 12:50 1 komentar
Slavko Midzor / Pixsell / ilustracija

Nakon što su Suzana Rešetar i Lidija Blažević iz Udruge Sjena u Newsnightu u četvrtak otkrile skandalozne detalje sa sastanka sjednice saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport na kojoj su predstavile incijativu za povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta, o temi se danas oglasio i premijer Andrej Plenković.

“Ja sam danas razgovarao s državnom tajnicom središnjeg državnog ureda za demografiju, obitelj i mlade i dogovorio da već u ponedjeljak primimo predstavnike roditelja. Mi smo učinili ogromne iskorake u povećanju rodiljnih naknada i onih koje dajemo osobama s invaliditetom. A što se tiče potpora roditeljima djece s teškoćama u razvoju, mislim da možemo naći rješenje. Volio bih da su došli prvo meni, nego što su išli bilo gdje drugo”, rekao je Plenković u Divuljama.
Razgovarao je, kaže, i s bivšom ministricom Nadom Murganić i dogovoreno je da će se ići u prilog zahtjevima roditelja. “Riječ je oko 5.100 djece, prema tome, ja ću kao premijer osigurati da se ta sredstva nađu u proračunu za iduću godinu. Moj im je savjet – doći predsjedniku Vlade i riješiti problem”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, roditelji djece s poteškoćama u razvoju, kojih u Hrvatskoj ima manje od 6.000, već godinama, naime, traže povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog poteškoća u razvoju djeteta.

“G. Babić, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, rekao je da trebamo shvatiti da postoji vrijeme za podizanje djece, nismo shvatile što nam je htio poručiti. Sami Zakon o potporama usmjeren je potpori roditeljstvu, a ne djeci. Doslovno nam je rekao da pošto se rade te izmjene, da je uvođenje tih izmjena ogroman fiskalni učinak za državni proračun. Trošak je uvođenje ovih mjera za 5.094 obitelji gdje jedan od roditelja koristi pravo na dopust, novaca nema. To je poruka dana – ako rodiš zdravo dijete, može sve, a ako rodiš bolesno dijete, ne može ništa”, rekla je sinoć na N1 Suzana Rešetar.

“Nećemo ga moliti da nas primi, osobno mislim da je to njegova dužnost, ovo je jedan od problema njegovog resora. Danas sam od zamjenika državne zamjenice doživjela da me pitao koliko ima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, rekla sam neku brojku oko pola milijuna s braniteljima i on je rekao da je to prevelika brojka za jednu državu i da oni doslovno otvore prozor i bacaju 200 milijuna kuna mjesečno. To je poruka ljudima s invaliditetom. Rekla sam da na tome treba poraditi, da imaju kvalitetno obrazovanje, podršku, da bi se mogli zaposliti i biti ravnopravni sudionici”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare