Nakon tri godine lobiranja djeca će u osnovnim školama imati besplatan obrok

Vijesti 08. sij 202319:09 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Još 2020., usred korona krize, četiri zagrebačke sveučilišne profesorice pokrenule inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok". Smatrale su da se država mora uhvatiti u koštac s često nevidljivim siromaštvom najranjivijih, djece. Nakon gotovo tri godine lobiranja, sutra bi konačno u hrvatskim onsovnim školama trebala zaživjeti velika novost - besplatan obrok sve.

Za besplatan obrok vlada daje 10 kuna po učeniku, a kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole. Matična škola Josip Leskovar pod sobom ima pet podružnih. Besplatan obrok za sve učenike pozdravljaju, ali pripremiti ga, u područnim skolama – bit će izazov.

“Neće biti velike razlike. 80 posto djece se hranilo. Dali smo upite pa se naš postotak digao na 91 posto. Ne postoji neka posebna priprema. Jedino smo uveli još dodatno kuhane hrane, prije smo imali 3, a sada imamo četiri.”, kaže Zdravka Žiger ravnateljica Osvnovne škole Janko Leskovar.

“Postoji problem jer su do sad mliječne obroke pripremale spremačice jer ministarstvo ne prepoznaje unutar područnih škola kuharicu kao jednu osobu nego samo spremačicu. I problem je što su žene zaposlene samo na četiri sata unutar kojeg bi morale skuhat jelo i počistit školu. Potrebno je povećati satnicu i potaknuti zapošljavanje novih kuharica.”

U pojedinim sredinama tople obroke ne nude niti škole koje imaju kuhinju

Tijekom prošle školske godine, u cijeloj Hrvatskoj 35 posto učenika nije imalo školski obrok jer je bez školske kuhinje 15 posto matičnih i još 58 posto područnih škola. U Krapinsko-zagorskoj tih problema nema. 99 posto školskih kuhinja je opremljeno. Sutrašnjem novitetu vesele se i roditelji osnovnoškolaca.

Situacija je daleko lošija u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Veliki broj škola u Dalmaciji ne nudi mogućnost kuhanog obroka, a u pojedinim sredinama tople obroke ne nude niti škole koje imaju kuhinju. Više od dvije godine u inicijativi se bore za pravo svakog djeteta na školsku prehranu. I uspjele su – 311 tisuća učenika imat će besplatan obrok.

“Mi smo svjesni da ne mogu svi imati odmah kuhani obrok, ali nadamo se da u nekim školama će to privremeno biti obrok koji se dostavlja i koji je hladan, jer je to lakše organizirati posebno u školama u kojima nema svih potrebnih preduvjeta. I napokon imamo mjeru koja polazi iz perspektive prava djeteta pa da nemamo stigmatizaciju koja se obično veže uz djecu u siromaštvu.”, kaže Ivana Dobrotić iz Inicijative pravo svakog djeteta na besplatan obrok.

Od sutra će svi imati mogućnost jedan obrok pojesti besplatno u školi. Velik je to pomak s obzirom na to da je u Hrvatskoj svako 4. djece u riziku od siromaštva, a obrok u školi nekima će nažalost biti i najsigurniji obrok u danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!