Napeto u SDP-u: “Grbin pobjegao sa sjednice, odbio zahtjev većine da se glasa”

Vijesti 14. ruj 202119:31 > 21:24
Izvor: Zoe Sarlija/PIXSELL

Ni nakon sjednice saborskog Kluba SDP-a u utorak nije poznato broji li to tijelo 32 ili 28 zastupnika jer glasanja o izbacivanju zastupničke četvorke nije bilo, iako se o tome raspravljalo, i to na inicijativu predsjednika stranke Peđe Grbina koji je tu točku uvrstio u dnevni red iako nije bila planirana.

jednica Kluba završila je bez epiloga o statusu isključene četvorke – Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić. Svih četvero došli su na sjednicu, Grbin je raspravu o situaciji u Klubu uvrstio u dnevni red, ali kako nije bilo pisanog prijedloga da se o tome i glasa, Grbin je sjednicu zaključio jer je ocijenio da se zapravo nema o čemu glasati.

Pripadnici ‘struje’ Davora Bernardića taj su Grbinov potez okarakterizali fiškalskim i kukavičkim te ustvrdili da on očito nema većinu, pa je zato odlučio prekinuti sjednicu.

Grbinova, pak, struja pojašnjava da su trebali podnijeti pisani prijedlog o čemu se glasa s potpisima, a kako to nisu učinili, onda se nije imalo o čemu ni glasati.

“Mi jesmo imali potpise za uvrštenje točke u dnevni red, ali kad je Grbin to samoinicijativno učinio više nismo smatrali da treba skupljati neke nove potpise ili neke nove zahtjeve. Zar da skupljamo potpise za raspravu i pišemo pismo čovjeku koji sjedi dva metra od nas? Pa to nema veze sa zdravim razumom ni demokracijom, to su fiškalski manevri”, kazao je Davorko Vidović koji je bio politički tajnik Bernardiću dok je bio čelnik stranke.

Ključnim je ocijenio da je izgubljena supstancijalna bit SDP-a, da ovo više nema veze sa socijalnom politikom, a ni demokratskom.

Vidović: Grbin pobjegao sa sjednice odbivši zahtjev većine da se glasa

“Ja u ovih 30 godina nisam ovako nešto doživio, predsjednik stranke je pobjegao sa sjednice odbivši zahtjev većine članova da se glasa i napokon sazna jesu li četiri izbačena člana dio Kluba ili ne. Ja sam dao prijedlog da se glasa o izbacivanju tih četvero ljudi iz Kluba i da prihvatimo odluku kakva god bila i da imamo čistu situaciju i da idemo dalje”, kazao je Vidović.

Istaknuo je da oni bliski njegovu stavu nisu nikakva pobunjenička skupina koja želi detronizirati legalno izabrane ljude koji imaju legalitet, “ali više nisam siguran imaju li i legitimitet za povlačenje poteza koji supstancijalno narušavaju SDP, stranku koju su stvarali hrabri i pošteni ljudi”.

Naglasio je da su socijalna obzirnost i demokratičnost bili glavna obilježja SDP-a, a da ovo što se radi posljednjih godinu dana nije samo pitanje obračuna s ljudima za koje se misli da drugačije misle, “pa se komesarskom logikom pošalju povjerenici i biraju tko može, a tko ne biti član SDP-a i izbacuju ljude bez ikakvog obrazloženja”.

Vidović: Vodstvo stranke treba snositi političke konzekvence

Ovo je, naglasio je Vidović, ozbiljan otklon od same biti socijaldemokracije, pa očekuje da vodstvo stranke snosi političke konzekvence.

“Očekujem da se članstvo u tom smislu očituje jer ove fiškalije i bez argumenata nemaju smisla. Stanje u SDP-u na ovakav način je neodrživo”, poručio je, a upitan zaziva li izvanredne izbore u SDP-u rekao je da nema ništa protiv izbora  ako se situacija ne može razriješiti drugačije.

Arsen Bauk istaknuo je da su 28 članova SDP-a saborski zastupnici, da ako se gledaju saborske stranice Klub ima 32 člana, a ako se gleda Statut 28.

“Neću ulaziti u te proceduralne rasprave s Tajništvom Hrvatskog sabora jer mislim da je ta rasprava besmislena. Ako će zastupnici koji su do jučer bili naši članovi diskutirati i glasati tako da se ne može vidjeti razlika jesu li ili nisu članovi, onda je to potpuno nebitno i za građane i za nas”, ocijenio je.

Bauk: O tome hoće li nezavisni biti dio Kluba mišljenje će dati Predsjedništvo

Bauk je rekao da da se na sjednici raspravljalo o odnosima unutar Kluba čiji je predsjednik Grbin odmah rekao da će se o zahtjevu da nezavisni zastupnici budu članovi Kluba odlučivati na Klubu ako oni podnesu zahtjev da budu njegovi članovi, a da će se prije odlučivanja tražiti i mišljenje Predsjedništva stranke.

Dio je zastupnika, pozivajući se na web stranicu Hrvatskog sabora, navodio da su oni članovi Kluba i da se jedino može glasati o izbacivanju, a kako to prema mišljenju vodstva stranke nije statutarno, onda se o tome nije odlučivalo, pojasnio je.

Bilo je prijedloga da se donesu neke odluke, međutim, dodao je Bauk, predsjednik Kluba i stranke naveo je da nisu utemeljeni na Statutu i Poslovniku pa ih nije stavio na glasanje.

“Nisam ni ja vidio o čemu bi se glasalo, jer ako četvorka smatra da su članovi Kluba, onda ih ne treba isključivati, a ako smatraju da su članovi Kluba, a neće podnijeti zahtjev za ponovno učlanjenje u stranku, onda doista nemamo o čemu raspravljati”, kazao je.

Na novinarsku konstataciju da oni jesi članovi Kluba, Bauk je zahvalio na tome Tajništvu Sabora jer temeljem toga imaju pravo na jednog zaposlenika više i na jedno pitanje više na aktualnom satu. No, istaknuo je, što se njih tiče, Tajništvo Sabora nije ovlašteno tumačiti Statut SDP-a, a za sve ostalo, ako se smatra da je povrijeđen Poslovnik Sabora nadležan je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

“Ovo je politička stranka i treba se baviti politikom”, zaključio je.

Neslužbeno se može čuti da će pripadnici Bernardićeve struje, ocijene li da imaju većinu, idućih dana tražiti novo sazivanje sjednice Kluba, na kojoj će ponoviti zahtjev za glasanjem o statusu četvorke, jer žele Grbina “istjerati na čistac” i dokazati da nema većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.