Napokon se oglasio i Aladrović

Vijesti 22. velj 202209:33 > 09:41 1 komentar
N1, Ilustracija

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović za Jutarnji list izjavio je da nije radio ništa protivno zakonu te da nije pogodovao pri ničijem zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Nitko me nije kontaktirao niti sam bilo što dobio od Uskoka, tako da o navodnim optužbama znam samo iz medija. Ali, naravno, odazvat ću se svakom pozivu ako do toga dođe”, kazao je Aladrović, navodi dnevnik u broju od utorka.

Kada su mu predočili da ga se navodno sumnjiči za nezakonito zapošljavanje konkretnih osoba, ustvrdio je da mu njihova imena nisu poznata.

VEZANE VIJESTI

“Od tih događaja prošlo je četiri godine. U vrijeme dok sam upravljao sustavom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz njega je otišlo više od 350 ljudi. Što prirodnim odljevom, dakle u mirovinu, što odlaskom u neki drugi sustav. A govorimo o sustavu koji zapošljava više od 2700 ljudi, a sistematizacijom je predviđena potreba za još nekoliko stotina”.

“Nikada nikome nisam pogodovao”, decidiran je Aladrović. Tvrdi da ni Ana Mandac ni dojučerašnji ministar Darko Horvat ni gradonačelnik Županje Damir Juzbašić nisu od njega tražili da pogoduje pri bilo čijem zapošljavanju, a također ističe da nikome nije dostavljao pitanja za testiranja na natječajima.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako Uskok protiv njega i formalno otvori istragu, rekao je: “Što se tiče ministarskog mandata, on je uvijek na raspolaganju predsjedniku Vlade, pa tako i sada”.

Upitali su ga je li do sada na ovu temu razgovarao s predsjednikom Vlade. “Da, razgovarali smo, ali samo o tome što novine pišu, jer više od toga ne znamo niti on niti ja”.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, iz dokaznog materijala koji su istražitelji prikupili tijekom izvida proizlazi sumnja da je Aladrović 2018. i 2019. kao ravnatelj HZMO-a pogodovao pri zapošljavanju dviju ženskih osoba u HZMO-u.

Navodno je to činio na traženje drugih osoba, koje bi također mogle biti obuhvaćene ovim drugim krakom istrage. Istražitelji su, kako se doznaje, označili Darka Horvata i njegovu bivšu pomoćnicu iz Ministarstva gospodarstva Anu Mandac, ali i gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, kao osobe koje su od Aladrovića tražile da “izađe ususret” njihovim kandidatkinjama za posao, piše novinar Jutarnjeg lista Željko Petrušić.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare