Četvrti dan potrage za nestalim Splićaninom, policija pretražuje Savu

Vijesti 03. sij 202206:59 > 22:58 0 komentara
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

Splićanin Matej Periš nestao je u Beogradu u noći na petak, a po službenoj prijavi posljednji put je viđen oko 2,30 sati 31. prosinca u noćnom klubu Gotik gdje je bio s nekoliko svojih prijatelja s kojima je došao na doček Nove godine u Beograd. Angažirala se policija, veleposlanstvo, njegovi prijatelji, ali za sada nema rezultata. U Beogradu je i Matejev otac Nenad Periš.

TIJEK DOGAĐAJA

20:50 “Jako je nezgodno za pretragu, uvjeti su jako teški”

Drago Kovačević, Igor Jončić i Zoran Stojanovski iz Mreže za opasnost Srbije koji traže Mateja, govorili su o potrazi.

“Nažalost, zasad nismo pronašli niti jedan trag. Potraga s naše strane je počela jučer oko 17 sati. Pretraživali smo isti ovaj potez od kluba gdje se to eventualno dogodilo, pa sve do ušća. Pretraživali smo po splavovima, objektima na vodi, uz obalu, dok je riječna policija čamcima obilazila objekte sa strane vode. Danas je opet isto područje – takva je priroda rijeke da nije sigurno gdje se može pojaviti tijelo pa smo ponovno pretražili to područje”, objasnio je Kovačević.

Jončić je otkrio da im je ovo u godinu i pol već treća potraga. “Trudimo se, ali obzirom da je rijeka u pitanju – iz minute u minutu se mijenja stanje. Jako je nezgodno za pretragu, uvjeti su jako teški. U principu, nekada uspijemo, a nekada ne”, objasnio je za Dnevnik.hr.

Dosad su uspjeli pretražiti oko 700, 800 metara od splava gdje su se nalazili, objasnio je Stojanovski. Radi se o desnoj obalnoj strani, s gradske strane. “Jučer je pretražena dvaput, a danas još jednom”, naveo je.

Jelena Bokun/N1

18:44 Policija i dalje pretražuje rijeku Savu

Kako iz Beograda javlja naša reporterka Jelena Bokun, policija i dalje pretražuje rijeku Savu.

18:02 Otac potvrdio: Na snimkama je moj sin

Nakon što su se na srpskim portalima pojavile snimke na kojima je navodno nestali Splićanin Matej Periš, njegov otac Nenad Periš u razgovoru s reporterkom Jelenom Bokun za N1 je potvrdio da je to doista njegov sin na snimkama.

“Na snimkama koje mi je pokazao MUP je moj sin”, kazao je Periš.

Više čitajte OVDJE.

17:53 Novinar: Siguran sam da se mladić traži i na kopnu

Novinar Mašan Lekić koji prati crnu kroniku za N1 je komentirao slučaj nestalog Splićanina Mateja Periše.

“Sava, Dunav, velike rijeke… Ne zna koliko točno čamaca ima policija, ali siguran sam da se mladić traži i na kopnu i da se pregledavaju kamere te da će ga naći živog i zdravog”, rekao je novinar.

Kaže da su u slučaju nestalog mladića bitni i novinari koji trebaju što više prikazivati njegovu sliku na televiziji i portalima, ali i ljudi koji trebaju prijaviti policiji bilo koju informaciju.

N1

17:30 “Dobili smo informacije da je Splićanin viđen na drugim mjestima”

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić rekao je za N1 da nema više informacija o nestalom mladiću iz Splita Mateju Periši, za kojim se traga već četvrti dan, a koji je posljednji put viđen u klubu Gotik.

Jurić kaže da prema informacijama koje on ima, te večeri nije bilo incidenta osim malog nesporazuma sa samim osobljem lokala, ali da to nije povod njegovog nestanka.

Više pročitajte OVDJE.

16:20 Beograđani: Očekujemo da je dobro

Brojni građani koji su se zatekli na šetnici pred klubom Gotik komentirali su nestanak mladog Periša.

“Žao mi je roditelja, nadam se da će se saznati što se dogodilo. Nadam se da će se pojaviti. Baš smo gledali ove ograde, one nisu sigurne. Ograde imaju velike rupe i tu djeca mogu upasti”, rekao je jedan građanin.

Više pročitajte OVDJE.

14:12 “Pošaljete dijete da se zabavi i onda ovako…”

Vladica Zdravković iz Obalne straže u Beogradu komentirao je za N1 kako teče potraga za nestalim mladićem iz Splita Matejom Perišem.

“Suosjećam s roditeljima, pošaljete dijete da se zabavi i opusti, a dogodi se ovako. Ako je pretpostavka da je došlo do upada u rijeku, postoji mogućnost da je prošao između prolaza, mogao je zakoračiti i pasti u rijeku. Brzina rijeke je 10 kilometara na sat. Moguće je da je udario glavom, dole je greda, s tugom ovo komentiram i teško mi je”, rekao je.

Više čitajte OVDJE.

13:24 Potraga se širi na Dunav?

Riječna policija i danas obilazi pristanište na Savi gdje je u noći između 30. i 31. prosinca nestao Matej Periš (27) iz Splita. Nakon što je pregledana okolina, istraga bi se trebala preseliti na rijeku Dunav, javlja Nova.rs.

Kako javlja reporter Nova.rs, policija cijelo vrijeme patrolira kako na obali, tako i na rijeci u potrazi za mladićem koji je nestao u trenutku dok je bio s društvom u noćnom provodu.

13:19 Reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova

“Povodom vijesti o nestanku mladog hrvatskog državljana u Beogradu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, od prijave nestanka, uključeno je kroz komunikaciju s nadležnim srbijanskim vlastima, i u stalnom je kontaktu s obitelji mladića.

Veleposlanstvo RH u Beogradu nastavlja pratiti situaciju te biti na raspolaganju obitelji i pružiti svu potrebnu pomoć u okviru svoje nadležnosti”, priopćili su.

12:55 Menadžer kluba iz kojeg je nestao Matej: Sve je bilo najnormalnije…

Prema navodima iz menadžmenta kluba, te noći u klubu nije bilo nikakvih problema, javlja naša reporterka Jelena Bokun koja se nalazi u Beogradu.

U i ispred samog kluba su bili zaštitari koji prate situaciju. Oni nisu zabilježili nikakve probleme u samom klubu, a iako se spominjalo da je bilo tučnjave vani, oni nisu vidjeli, ali napominju i da ne mogu odgovarati za stvari koje se događaju vani, na samoj šetnici.

Organizator večeri u beogradskom klubu Gotik, gdje je posljednji put viđen mladi Splićanin Matej Periš, rekao je da je sve bilo najnormalnije tu večer te da se gosti nisu ni na što žalili.

Više pročitajte OVDJE.

Goran Srdanov/Nova.rs

12:12 Vučić: Moramo dati sve od sebe da pronađemo mladića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da srpska policija čini sve kako bi pronašla Mateja Periša, mladića iz Splita koji je u novogodišnjoj noći nestao u Beogradu.

“Nadam se da će naši nadležni organi uspjeti pronaći mladića iz Splita. Matej, mislim da se zove. I zbog njega i zbog njegove obitelji. Naša policija čini sve. Već imaju skicu onoga što se moglo dogoditi. Moramo dati sve od sebe da pronađemo mladića”, rekao je među ostalim predsjednik Srbije.

Više čitajte OVDJE.

10:40 Pomoć nude vaterpolisti i nekadašnji izbornik Srbije

Matejev otac Nenad Periš, inače vaterpolski sudac, prima ponude za pomoć i od više srpskih vaterpolista. Jedan od njih je Dejan Udovičić, nekadašnji izbornik Srbije, prenosi Index.

Na Twitteru se o slučaju oglasio i bivši vaterpolist Danilo Ikodinović.

“Ne poznajem nestalog momka iz Splita, oca mu znam kao vaterpolo suca. Baš me je potresao ovaj odvratni događaj. Bože dragi samo da je živ i zdrav”, napisao je.

9:54 Stipe Božić o potrazi

Stipe Božić, poznati alpinist, koji je sudjelovao u brojnim akcijama potrage i spašavanja nestalih ili unesrećenih ljudi, gostovao je u Novom danu i komentirao potragu za Matejem Perišom, koji je nestao u Srbiji. “Prije svega, čini mi se da treba vjerovati da nada umire posljednja, iako prilikom mojih sudjelovanja u raznim potragama, posebice zadnjoj na jezeru Peruća, bili smo spremni na sve i to treba imati u vidu. Mislim da treba prepustiti tamošnjim službama, očito su dovoljno sposobne, da rade svoj posao, da istraže sve okolnosti, da idu u svim smjerovima, sa svim službama, ako treba i s volonterskim službama, da se vidi kako se i što se moglo dalje, treba li pretraživati rijeku, ušća ili je možda nekakva druga nesretna okolnost bila u pitanju, to ćemo još vidjeti”, rekao je.

Više pročitajte OVDJE.

Mateja Stanisavljevic/ATAImages/PIXSELL

9:30 Nastavljena potraga i danas

Policijska potraga je u tijeku od jutra. Policija brodovima pretražuje rijeku na kojoj je klub u kojem je Matej posljednji put viđen, javlja reporter N1 iz Beograda.

8:30 Potraga i noćas

Riječna policija Beograda detaljno je i noćas češljala rijeku i područje oko nje. Potraga je trajala do dugo u noć. Kasno sinoć u potragu je krenula i Mreža za opasnost Srbije koja je baterijskim lampama pretraživala područje Ušća.

7:00 Otac nestalog mladića u Beogradu

Matej Periš, 27-godišnji Splićanin, diplomirani ekonomist, sportaš visok 188 centimetara, vješti skiper, prvi put je došao u Beograd, zajedno s prijateljima koje zna još iz osnovne škole, kaže njegov otac Nenad Periš, iskusni međunarodni vaterpolski sudac, preko kojeg su se u potragu uključile i srpske vaterpolske legende, Igor Milanović i Darko Udovičić. “Apsolutno vjerujem srpskoj policiji, radi apsolutno profesionalno svoj posao i njima prepuštam sve istrage koje se trebaju raditi”, rekao je Nenad Periš koji je također stigao u  Beograd.

VEZANE VIJESTI

“Zadnji put sam se sa sinom čuo nekoliko sati prije tog nemilog događaja”, rekao je i dodao da je tada bilo sve u redu.

“Molim svakoga tko nešto zna da pomogne u ovom slučaju”, poručio je Periš.

Matejevim prijateljima gotovo je nazamislivo da se bi se on utopio u Savi.

No, Beograđani odmahuju – rijeka tu nipošto nije plitka, duboka je više metara, brza i naravno, hladna kao led. Prema neslužbenim informacijama iz srpskih medija, beogradska policija na mutnim nadzornim snimkama uočila je Periša kako u maglovitoj noći oko 2.30 ujutro silazi stepenicama iz kluba Gotik prema rijeci, no – navodno – ne vidi se ništa što bi objasnilo i njegov nestanak.

I dalje nema objašnjenja zašto se nije vratio u unajmljeni apartman, pogotovo zašto je jaknu ostavio u klubu.

Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

O slučaju se oglasio i MUP Srbije

Hrvatska policija suzdržana je u odgovorima, jer je nestanak prijavljen u Beogradu, no informacija ionako nemaju mnogo. Obitelji se javilo i hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu koje kontaktira s tamošnjom policijom.

“Suradnja s Republikom Srbijom odvija se koordinirano i u realnom vremenu. Mjere traganja za osobom i prikupljanje podataka su u tijeku”, navodi se u priopćenju splitske policije.

Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

Ni beogradska policija nije izdašnija.

“Policijski službenici od trenutka prijave o nestanku u skladu sa zakonom poduzimaju sve mjere i radnje u cilju pronalaska nestalog mladića. U potrazi za M.P uključeni su policijski službenici iz više organiziranih jedinica MUP-a”, navodi se u priopćenju MUP-a Srbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!