Nastavnica Milanovićevog sina: Ravnateljica je tražila da dignem ocjene

Vijesti 18. srp 202213:11 > 14:223 komentara
Izvor: Marin Tironi/PIXSELL

Slučaj Sanje Musić Milanović i podizanja ocjena njezinom sinu dobio je epilog. Klasičnu gimnaziju pročešljala je inspekcija, utvrdila niz nepravilnosti, ali i da su ocjene valjane te predložila ravnateljici Zdravki Martinić-Jerčić izricanje upozorenja nastavnici matematike.

Telegram je razgovarao s profesoricom koja je podigla ocjene. Kaže kako je ocjene u razredu koji pohađa predsjednikov sin podigla nakon što je to od nje eksplicitno tražila upravo ravnateljica Martinić-Jerčić.

“Ja sam u tom razredu zaključila ocjene 20. lipnja. Potom me u četvrtak, 23. lipnja ravnateljica pozvala na razgovor s njom i pedagoginjom, vezano za žalbe roditelja iz tog razreda. Bila je riječ o neslužbenim žalbama roditelja na neke situacije iz mog rada, iz nastave.

Ravnateljica i pedagoginja na tom su mi sastanku ukazale što bih trebala promijeniti, na čemu bih trebala poraditi. Rekle su da neke stvari očito treba popraviti, da na neke stvari treba paziti i da ćemo od iduće godine pripaziti i biti oprezniji s radom. Razgovor je time završio”, ispričala je profesorica za Telegram.

Drugi razgovor

“Nakon toga ravnateljica me ponovno poziva na razgovor u ponedjeljak, 27. lipnja. Tada razgovaramo samo ona i ja. Govori mi da je sada došla i pismena žalba predsjednikove supruge mailom i da su ponovno navedene sve iste primjedbe koje su i ranije bile izrečene. Govori mi da očito nije bio dovoljan prijašnji razgovor i da se radi o predsjednikovoj supruzi, čiji je utjecaj neupitan. Nakon toga ravnateljica je od mene tražila da promijenim ocjene.

Za troje učenika koji su imali zaključenu ocjenu 4 tražila je da im se zaključi 5. Rekla je i da, ako se to ne dogodi, znamo da će doći inspekcija, ne samo meni nego i školi. Da će pročešljati cijelu školu, a da to nikako ne želimo jer znamo koji će biti ishod inspekcije”, priča dalje profesorica.

Povisila ocjene sedmero učenika

Kaže da je pitala ravnateljicu gdje je tu pravda za ostale učenike, a ona je rekla da izvuče prosjeke svih učenika iz razreda pa da vidi ima li netko sličan.

“Ja sam izvukla te prosjeke i nisam znala po kojem bih kriteriju sada trebala odabrati učenike koji bi trebali dobiti višu ocjenu pa sam pitala nju. Ona mi je odabrala učenike koji bi to bili”, priča. Na kraju je, kaže, povisila ocjene sedam učenika.

Kaže da ju je bilo strah što će joj se dogoditi ako ne posluša ravnateljicu. Dodaje i da joj je ravnateljica istog dana kad je tražila promjene ocjena javila da više neće predavati tom razredu.

Nalazi inspekcije

Podsjetimo, prosvjetna inspekcija utvrdila je nepravilnosti u radu Klasične gimnazije u Zagrebu te je u skladu s tim školi i ravnateljici izdan obvezni prekršajni nalog, a ravnateljici je predloženo da nastavnici matematike izda pisano upozorenje, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

“Nakon provedenog nadzora u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, prosvjetni inspektor donio je rješenje kojim je utvrdio nepravilnosti u radu Škole i izdao određene mjere u skladu s utvrđenim stanjem”, stoji u priopćenju.

PROČITAJTE JOŠ

Inspektor je školi i ravnateljici izdao obvezni prekršajni nalog, odnosno financijsku kaznu u iznosu od 5000 kuna školi i 2000 kuna ravnateljici kao odgovornoj osobi, a ravnateljici je predloženo da izda pisano upozorenje nastavnici matematike, piše Telegram.

Prosvjetna inspekcija po službenoj je dužnosti pokrenula postupak nadzora nakon što je Jutarnji list, pozivajući se na neovisne izvore, odnosno roditelje i profesore, objavio da je supruga predsjednika Republike Sanja Musić Milanović gotovo tjedan dana nakon završetka nastave uputila mail ravnateljici škole Zdravki Martinić-Jerčić u kojemu je upozorila na nepravilnosti na nastavi matematike, a nakon kojega su, navodno, promijenjene ocjene koje su već bile zaključene.

Profesorica je izjavila da je ocjene promijenila jer je to “od nje traženo”; inspektor će Zapisnik proslijediti nadležnim tijelima.

Kada je riječ o promjenama zaključenih ocjena, navodi se u priopćenju, “inspektor nije utvrdio upis ocjena u e-Imenik nakon sjednice Razrednog vijeća održane 27. lipnja”. Inspektor je utvrdio, dodaje se, da je “nastavnica u rubriku za ocjenjivanje 27. lipnja 2022. godine upisala određene ocjene” te da su “zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća jer je Razredno vijeće na sjednici potvrdilo utvrđene ocjene čime su ocjene formalno-pravno valjane”.

Isto tako, navodi se da je profesorica matematike “izjavila da je zaključene ocjene promijenila jer je ‘od nje traženo da promijeni zaključene ocjene'”.

“Budući da prosvjetni inspektor nema mehanizme utvrditi neupitno činjenično stanje i razloge te s obzirom na različite izjave djelatnika škole, prosvjetni inspektor će Zapisnik zajedno s ranije navedenim potpisanim izjavama proslijediti nadležnim tijelima na postupanje i utvrđivanje činjeničnog stanja, a rješenje s mjerama koje treba izvršiti poslano je Školi”, stoji u priopćenju o nalazu prosvjetne inspekcije.

Utvrđen niz propusta u radu škole

Tijekom nadzora, prosvjetni inspektor utvrdio je niz propusta u radu škole, među kojima i to da je nepravilno i nepotpuno vođena pedagoška dokumentacija (e-dnevnik), odnosno da nema zapisnika o roditeljskim sastancima, razrednog vijeća, suradnji s roditeljima i sl., te da su pojedini nastavnici cijele godine bilješke i ocjene u e-dnevnik upisivali sa zakašnjenjem.

Isto tako ravnateljica nije pregledavala i nadzirala pedagošku dokumentaciju, što joj je obaveza kao stručnom voditelju ustanove, stručni suradnici nisu provjeravali ispravljanje pedagoške dokumentacije, niti su vodili vlastitu propisanu dokumentaciju, a E-matice nisu vođene ažurno na predviđen način.

Propusti su utvrđeni i u godišnjem planu i programu škole temeljem kojeg škola provodi cjelokupan rad, u planiranim poslovima, mjestu i vremenu te izvršavanju poslova, a nije adekvatno utvrđena ni potrebna satnica za sve oblike odgojno-obrazovnog rada.

Tablica zaduženja nije bila napravljena na odgovarajući način, kao ni planovi rada ravnateljice i stručnih suradnika te školskog odbora, razrednih i nastavničkih vijeća.

Izrečen niz mjera

Zbog navedenih propusta prosvjetni inspektor Školi je naredio da godišnji plan i program rada uskladi sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kao i da nastavnicima uskladi poslove ugovorene ugovorom o radu sa zaduženjima.

PROČITAJTE JOŠ

Sa zakonom i Pravilnikom o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama škola mora uskladiti vođenje propisane pedagoške dokumentacije i evidencije.

Ravnateljica mora redovito pregledavati pedagošku dokumentaciju u e-Dnevniku i nadzirati pravodobno vođenje pedagoške dokumentacije te raditi uvid u nastavu i analizu rada svih nastavnika i stručnih suradnika, zatražiti provjeru prethodne osuđivanosti radnika škole iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa te provjeru vjerodostojnosti obrazovnih isprava za administrativno-tehničke radnike škole.

Osim toga, pedagoginja mora obavljati uvid u nastavu i ostale oblike odgojno-obrazovnog rada nastavnika.

Nastavnici moraju učenike upoznati s elementima vrednovanja, odgojno-obrazovnim ishodima, kompetencijama, razinom ostvarenosti iz kurikuluma nastavnog predmeta, planiranim metodama vrednovanja te planiranoj učestalosti vrednovanja sukladno Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

Slučaj ide na policiju

Sukladno istom Pravilniku, razrednici moraju obavještavati roditelje o elementima vrednovanja, kao i planiranim metodama, načinima i postupcima vrednovanja za svaki nastavni predmet.

Na mrežnim stranicama škole moraju se objaviti sve informacije definirane zakonom o pravu na pristup informacijama te Pravilnikom o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

Zapisnik nadzora, kao i različite prikupljene izjave djelatnika škole, inspektor će proslijediti policiji na postupanje zbog utvrđivanja mogućih pritisaka na nastavnicu matematike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar