Nataša Božić dobila nagradu za Novinarku godine

Vijesti 28. ožu 202315:07 > 03. svi 2023 20:35 6 komentara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) održalo je u srijedu svečanu dodjelu nagrada za najbolje novinarske radove u 2022., a nagradu za novinara godine dobila je novinarka N1 Nataša Božić Šarić.

Božić Šarić dobila je 125 od 454 važećih glasova članova HND-a, a s njom su još za novinara – novinarku godine bili nominirani i novinar Indexa Ilko Ćimić, novinarka Telegrama Dora Kršul te novinar Novosti Hrvoje Šimičević.

Priču koja je razotkrila bešćutnost i cinizam vladajućih pokrenula je upravo novinarka Nataša Božić Šarić. Na njezinu godinama dugu medijsku inicijativu nedavno je obećano i rješavanje pitanja naknade roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta. Pritisnut upravo medijskim ispitivanjem ove novinarke, resorni ministar Marin Piletić i vladajuća koalicija odlučili su ukinuti zabilježbu tražbine na jedinu nekretninu korisnika socijalne pomoći, istaknuto je u njezinoj nominaciji. Rad Nataše Božić Šarić u magazinu “TNT” primjer je kako odgovorno novinarstvo usmjereno na javno dobro i građane može mijenjati društvo na bolje, stoji, uz ostalo, u obrazloženju nagrade.

Nagrade za životno djelo posthumno Bagi i Matijaniću

Nagrade za životno djelo Otokar Keršovani ocjenjivački sud je posthumno dodijelio novinarima Nove TV Mislavu Bagi i novinaru Indexa Vladimiru Matijaniću, za koje je istaknuto da su bili strastveni komentatori i izvjestitelji iz političke arene, odnosno beskompromisni borci protiv nepravde i laži. Kako je bilo navedeno u obrazloženjima – Bago i Matijanić bili su ”poput boksača koji u ringu stoji nasuprot jačih protivnika”, odnosno ”posljednjih Mohikanaca na medijskoj sceni”.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobio je novinar Večernjeg lista Hrvoje Ivančić za seriju reportaža o ratu u Ukrajini, a nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixella Igor Kralj za fotografiju otvorenja Pelješkog mosta.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo pripalo je novinaru Hrvatskog radija Zdravku Fučeku za radijsku reportažu o brodu ”Galeb” , a istoimenu nagradu za televizijsko novinarstvo dobila je novinarka Nove TV Barbara Majstorović Ivezić za prilog o smještaju u privatne domove umirovljenika u emisiji ”Provjereno”.Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić pripala je snimatelju Marinu Grgurevu (NovaTV ) za reportažu o načinu života u zabačenom dijelu Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo dobio je novinar portala Index Ilko Ćimić za seriju tekstova o aferama u HNB-u i Hanfi, a nagrada Jasna Babić za istraživačko novinarstvo pripala je novinarki Telegrama Dori Kršul za seriju tekstova o nenamjenskom trošenju novca dekanice i uprave zagrebačkog Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta.

HND je u srijedu na svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu dodijelilo i priznanja ”Milan Grlović” Ottoneu Novoselu-Franzu, Danijelu Popoviću, Giacomu Scottiju i Luki Brailu. To priznanje, nazvano po prvom predsjedniku HND-a, dodjeljuje se zaslužnim novinarima i novinarkama, članovima HND-a, za dugogodišnji rad u HND-u i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko uoči dodjela nagrada izjavio je kako postoji veliki pritisak na novinarstvo istaknuvši da je u Hrvatskoj trenutno aktivno najmanje 945 tužbi protiv medija i novinara. Dodao je kako je novinarstvo ‘javno dobro za koje se treba boriti’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare