Ahmetović Plenkoviću: Moraš biti ekstremno korumpiran da budeš na čelu HDZ-a

Vijesti 02. lip 202216:51 > 19:21 2 komentara
N1

Gošća Newsrooma bila je saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović.

Od utorka se ponovno očekuje drastičan skok cijena goriva, a ističu mjere na tormjesečnoj razini. Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno. Ahmetović kaže da Vlada cijelo vrijeme kaska.

PROČITAJTE JOŠ

“U svakom slučaju treba nešto učiniti, naravno da Vlada, kao i čitavo vrijeme, kasni, kaska predugo razmišlja i djeluje interventno, gasi male požare koji izbijaju. Netko je neki dan to usporedio sa začepljivanjem rupa na brodu koji propušta i nemate više elemenata kako popuniti te rupe. Mi smo se doveli do toga da smo iskoristili onih 90 dana, a ne znamo kako ćemo postupiti. Građani čekaju utorak, strahuju hoće li i kako Vlada postupiti”, rekla je Ahmetović.

Nada se da će Vlada već sutra imati rješenje.

“Apeliram da već sutra izađu s mjerama. I psihološki pritisak je veoma velik. Ne samo oko goriva, tu je i inflacija koju Vlada ne drži pod kontrolom. Ne trudi se ni psihološki ni onaj stvarni pritisak na siromašnije smanjiti. SDP je odmah kad su bile prve naznake poskupljenja goriva davao svoje prijedloge mjera. Prostora apsolutno ima, sve karte su na stolu, samoje pitanje odlučnosti Vladeda te mjere i primijeni”, rekla je.

Ističe da se Vlada ne može cijelo vrijeme “izvlačiti na ‘tako je to u Europi, u svijetu’, već mora prvenstveno misliti o hrvatskim građanima”. “Mislim da do danas još nisu iskoristili sve instrumente za zaštitu hrvatskih građana.”

Ahmetović je rekla da će SDP kroz nekoliko dana izaći sa svojim novim mjerama protiv inflacije koje će prvenstveno biti usmjerene na najugroženije i najsiromašnije – umirovljenike i radnike s plaćom manjom od četiri tisuće kuna. Isto tako, smatramo da je ptorebno uvesti još jedan, nazovite to mjerom energetskih vaučera kojima će se kompenzirati rast cijena energenata koji i dalje traje”, rekla je.

Komentirala je i dogovor Europske unije oko embarga na uvoz ruske nafte pomorskim putem. Premijer Plenković na summitu je rekao da je dao garancije mađarskom premijeru Orbanu da će Janaf osigurati dovoljne količine nafte za mađarske potrebe. Dan poslije u Zagreb je stigao mađarski ministar vanjskih poslova. Ahmetović je skeptična prema tom dogovoru.

“Javnost jako dobro pamti i još jako dugo ćemo osjećati posljedice činjenice da je već jednom HDZ-ov premijer na koruptivnim osnovama dogovarao s Mađarskom sigurnost opskrbom energijom upravo Mađarske. U tom smislu, svaki istup premijera Plenkovića u kojem sam sebe hvali kako je bio ključna figura u postizanju dogovora s Orbanom meni miriše na korištenje hrvatskih nacionalnih resursa u korist Mađarske. Pozitivno je da se kapaciteti iskoriste da se trguje pa makar i s Mađarskom, ali nadam se da u je u tu trgovinu ukalkuliran apsolutno svaki troška Janafa i da se nije ušlo na korist Mađarske umjesto Hrvatske”, rekla je Ahmetović.

Komentirala je i Plenkovićevu izjavu da “moraš biti ekstremno glup da tvrdiš da postoji utjecaj HDZ-a na DORH”.

“Da parafraziram premijera, moraš biti ekstremno korumpiran da budeš na čelu pravomoćno presuđene kriminalne organizacije, dakle HDZ-a. Cilj saslušanja glavne državne odvjetnice bio je utvrditi je li postojao eventualni pritisak na DORH i glavna državna odvjetnica je potvrdila ono što je sam premijer rekao, jer cijela priča je počela od samog premijera koji je mrtav hladan izjavio, a ona potvrdila, da je premijer zrijekom tražio od nje da reagira na navode Zorana Milanovića. Naravno da je to pritisak na DORH, to je eklatantan pritisak poslodavca na zaposlenicu”, rekla je AHmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.