“Ne možemo govoriti o sigurnosti Unije ako joj Zapadni Balkan nije pridružen”

Vijesti 14. ruj 202214:52 0 komentara
N1

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognjen Zlatev u N1 studiju uživo komentirao je govor Ursule von der Leyen o stanju Unije u Europskom parlamentu, kao i predstavljene mjere za zaustavljanje i obaranje cijena energije.

“Mislim da su glavne teme o kojima je govorila Ursula von der Leyen pokazale hrabrost i solidarnost. Najveći izazov Europske unije je da opet imamo rat na europskom tlu, nakon nekoliko desetljeća. Ovaj rat imao je svoj utjecaj na energente, kao i gospodarsku i klimatsku krizu. U posljednjih 15 godina Europska se unija suočila s brojnim krizama, jer smo djelovali zajedno. Ako čitate podatke Eurobarometra, vidjet ćete da je potpora Europskoj uniji znatno povećana, čak i u skupinama euroskeptika”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Ursula von der Leyen rekla je da “se trebalo više slušati one koji su upozoravali na Putina”. Kako govori Zlatev, ti se glasovi nisu slušali jer su dolazili iz zemalja koje su tek nedavno postale članice. “Postoje političari u razvijenijem dijelu Europe koji na nas gledaju kao na države u kojima ne postoji dobro razumijevanje politike. Njihova percepcija Rusije različita je od naše”, rekao je.

“Bio sam iznenađen kada je počeo rat. Postojali su politički sukobi, ali nisam očekivao da će Rusija pokrenuti ovaj rat, i to u 21. stoljeću, kada je Europa zaboravila što je zapravo rat. Sada se nalazimo u prijelomnom trenutku, kada se povijest ponovo piše. Sve što smo znali i čitali u knjigama se promijenilo. Ovo je još jedan važan razlog zašto je predsjednica u svojem govoru posebno istaknula Zapadni Balkan. Sada se razumije zašto je ta regija važna za našu sigurnost. Ne možemo govoriti o sigurnosti Unije ako joj Zapadni Balkan nije pridružen”, rekao je.

Kako navodi, već se govori o financijskoj potpori za potencijalne države članice. “Sada je sjajna prilika za države Zapadnog Balkana da pokažu zašto nam se žele pridružiti”, rekao je.

Kaže da će energetska kriza potrajati neko vrijeme. “Nažalost, postoji puno primjera kada se ministri u Bruxellesu nešto dogovore, pa onda u svojim državama pričaju nešto drugo. Ovdje se naporno radi na pronalasku zajedničkog mišljenja jer su situacije različite u određenim zemljama. Moramo pronaći nešto zajedničko kao temelj naših odluka”, rekao je.

Komentirao je i otvaranje europskog tržišta Ukrajini. “To je političko pitanje. Mi smo kao Komisija bili spremni na to i navodili što moraju ostvariti države članice, kao i države koje nam se žele pridružiti. Svi imaju svoju vlastitu agendu”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!