“Ne želim uopće pomisliti na građanski sukob u SAD-u, ali ovo može voditi u to”

Vijesti 16. sij 202111:25 > 13:17
Goran Bandov
N1

Sveučilišni profesor, politolog Goran Bandov, objašnjavao je kao gost za N1 gdje se SAD danas nalazi i što joj prijeti u danima u kojima se širi zabrinutost da bi sukobi u toj zemlji mogli eksalirati.

Bandov je prvo konstatirao najpozitivnije što se u SAD-u dogodilo od napada gomile na Kongres:

“Najbitnije je to da je Amerika obranila svoju demokraciju. Kada imate napad sa strane, vanjskog neprijatelja, puno jednostavnije možete reagirati. Kada imate napad iznutra, kada imate napad koji je na neki način organizirao ili pozvao da se dogodi sam predsjednik, to je puno teže.”

VEZANE VIJESTI

Kako SAD izgleda danas?

“Poslana je slika Amerike kao države trećeg svijeta. Ovo se može vidjeti samo u državama s krhkim demokracijama, ako uopće demokracijama”, kazao je.

Dodao je, ipak, da se u mnogim državama ovakvo niti ne bi moglo dogoditi “upravo zato što su ti sustavi vrlo nedemokratični:

“Tamo uopće nemate uvjete da netko prosvjeduje… To je živahni teatar demokracije. No, ove scene ipak su korak koji govori o tome da se može očekivati daljnja eskalacija.”

“Ostavština Trumpa je puno važnija od njega samog i onoga što će se s njime dogoditi, jer očito postoji puno građana SAD-a koji su nezadovoljni rezultatima izbora i Bidenom”, kazao je i rekao da se puno građana SAD-a osjeća gubitnicima i da će taj problem nove vlasti morati rješavati privlačenjem dijela njih na svoju stranu.

Smatra da je to moguće samo na jedan način:

“Ako budu imali politike koje moraju odgovoriti na ključne izazove SAD-a.”

“Ne želim uopće spominjati nekakve primisli nekakvog ozbiljnijeg građanskog sukoba, ali to je kamo ovo trenutno stanje može voditi. I to je potpuno nepoželjno kako za Ameriku, tako i za svijet”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.