Nedavno smo umjesto proljeća imali ljeto, a sada vozačima treba zimska oprema

Vijesti 23. tra 202422:15 0 komentara

Prije dva tjedna, umjesto proljeća, imali smo ljeto. A danas vozačima treba - zimska oprema.

Na Zavižanu 27 cm snijega, a zabijelio se i Platak. U Delnicama preko 15 cm snježnog pokrivača.

Za stanovnike Gorskog kotara – ništa neobično. Znalo se zabijeliti i u svibnju.

“Ništa to. Još zna pasti 1.5., 25.4. Nije to ništa čudno”, kaže Mirko iz Gorskog kotara.

Ipak, zabrinuti su za za voće i povrće.

“Bilo je rano i sad je uništilo to voće i ne znam kako će to biti. Onda je rano proljeće, onda su ljudi rano počeli saditi, a dobro neće smetati valjda, krumpiri i tako”, rekla je Tereza iz Gorskog kotara.

Primijetili su Gorani da se klima mijenja. Ove zime, nikad manje snijega. Ali zato cijene drva za ogrijev – nikad veće.

“Dosta ga nije bilo kao prije 15, 20 godina. – Znači promijenilo nam se vrijeme, klima? Da! – A drva koliko ste potrošili, hoće biti dosta? – 15 metara. Bilo snijega, ne bilo, mora gorjeti vatra”, ističe Mirko.

“Imamo, ali su dosta skupa. – Pošto je metar bio? – Ajoj, puno je. Bolje da ne znamo. – Bolje!”, komentirala je Nevenka.

Autocesta je otvorena za sve skupine vozila, ali na gotovo svim cestama na snazi je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače.

“Ove moderne zime koje su danas ne obiluju padalinama kroz cijelu zimu, međutim, ekstremni su uvjeti, odnosno promjene vremena. Što je i ovo dokaz toga. Tako da svakako ažurnost zimske službe je tu vrlo bitna”, poručio je Valentino Crljenko iz HAC-a Delnice.

Zimske službe ostaju ažurne i u ostatku Hrvatske. Vrijeme nas sve češće iznenađuje.

“Zima nam je, jako nam je hladno! – Je li vam neobično da je prošli tjedan bilo 30 stupnjeva… – Neobično je da, jako je neobično. Ali promjene su promjene. – Je li se ovo događalo prijašnjih godina? – Za mojih 90 godina se nije događalo”, kaže Lidija iz Gorskog kotara.

“To su apsurdi jer to bi bilo logično da je negdje u petom mjesecu ovo što je bilo prije 20-ak dana”, izjavio je Stanko.

Meteorologinja N1 televizije kaže da smo i prijašnjih godina svjedočili snijegu u travnju i svibnju.

“Tome svjedočimo posljednjih dana da je došlo do spuštanja hladnijeg zraka sa sjevera Europe. Imamo utjecaj sredozemne ciklone koja šalje dovoljno vlage. Rezultat toga je i ova snježna oborina u Gorskoj Hrvatskoj”, objasnila je meteorologinja Tea Blažević.

Od vikenda očekujemo stabilizaciju vremena. No, čini se da ćemo ponovno skoknuti iz prave zime u ljeto. Već za vikend temperature će rasti za 10 do 15 stupnjeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!