“Neke riječi, osobni napadi, slabe Milanovićev argument koji je bazično točan”

Vijesti 23. tra 202210:39 > 25. tra 2022 13:25 0 komentara

Gošća Novog dana bila je bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Komentirala je drugi krug francuskih predsjedničkih izbora koji se održavaju sutra, prema anketama Emmanuel Macron vodi ispred Maline Le Pen koja ipak ima znatno veću podršku nego na prošlim izborima.

PROČITAJE JOŠ

“Jedino što se od prošli put promijenilo je da Macron više nije novost. Na prošlim izborima bio je iznenađenje, rekao je da će promijeniti francusku politiku, što je apsolutno i učinio. Nevjerojatno je da su dvije stranke koje su se izmjenjivale na vlasti od Drugog svjetskog rata do de facto Macrona na ovim izborima zajedno ostvarile tek četiri-pet posto. Francuska politika se promijenila. Na prošlim izuborima jedna od glavnih tema bila je nezaposlenost, na ovima nije ni među prvih 10″, rekla je Pusić.

Ankete predviđaju još jedan mandat Macrona, no što ako pobijedi Le Pen?

“To je potencijalno opasno za Francusku i jako opasno za Europu. Ona je oblažila svoju retoriku, naprosto jer ona nije prolazila, ali nije ublažila svoj program. Njezin antieuropski stav, proputinovski stav, protrumpovski stav su još uvijek na dnevnom redom”, odgovara Pusić.

“Vojska za koju su svi smatrali da je nepobjediva ne uspijeva ostvariti svoj cilj”

Pusić je komentirala i situaciju u Ukrajini. Ističe da pravih mirovnih pregovora do sada nije bilo.

“Nitko niije mogao predvidjeti ovako sjajan otopor Ukrajine. Jučer je Putin definirao i njegov njihov cilj, zauzeti ne samo Donbas, nego i južni dio Ukrajine. To nije pitanje isključivo teritorija, tu su rezerve plina, tu su i luke, to je vrlo važan dio za Ukrajinu i, ja bih rekla, vrlo važan dio za Europu. Imamo situaciju da vojska za koju su svi smatrali da je nepobjediva ne uspijeva ostvariti svoj cilj i stalno redefinira ono što bi značilo pobjedu. Pobjeda bi sada za Putina značila osvajanje Donbasa i barem jednog dijela juga Ukrajine. Do sada nije bilo mir pregovora, ovo glumljenje pregovora je pokušaj zavaravanja protivnika. Bil je pokušaja medijacije, mnogi su pokušali posredovati, ali mirovnih pregovora nije bilo. Rat će na kraju, kao i svaki rat, završiti pregovorima, pitanje je nakon koliko mrtvih. Ali ti pregovori kojima će završiti rat za sada nisu još ni počeli”, komentirala je Pusić.

“Koketiranje s ustaštvom uvredljivo za sve građane Hrvatske”

Jučer je obilježen dan počasti žrtvama ustaškog logora Jasenovac pa se ponovno aktualiziralo pitanje o zabrani pozdrava “Za dom spremni”.

“Koketiranje s ustašlukom koje se stalno pojavljuje u hrvatskoj politici je u prvom redu uvredljivo za sve građane Hrvatske, ne samo za one koji su postotno najviše stradali, nego za sve građane jer se kroz to koketiranje s ustašlukom šalje poruka da de facto to onima koji su etnički Hrvati ne smeta. Etničkim Hrvatima to smeta maskimalno! Nema naroda na svijetu koji nema tamne strane svoje povijesti, ali način napretka nije da lažeš o tome i to skrivaš, nego da se suočiš i budeš siguran da si napravio sve da se takve stvari više ne mogu ponoviti. Od obrazovanja na dalje. To je nešto s čime bi se u Hrvatskoj konačno trebalo raščistiti. Ne kao pitanje odnosa prema manjinama, nego odnosa prema svima nama, prema samome sebi”, smatra Pusić.

Odnos dva brda: Ovakvim komuniciranje šalje se poruka koja nije dobra

Osvrnula se i na nikad žešći sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Koliko je takav odnos dvojice čelnika problem za funkcioniranje države?

“Obzirom na nesrazmjer ovlasti premijera i Vlade i ovlasti predsjendika, mislim da u funckioniranju to nije prevelika kriza. Naravno da je donekle, ima stvari gdje postoji suodlučivanje, npr. imenovanje diplomatskih predstavnika, ima nekih stvari vezanih uz obranu, tjane službe, u tom pogledu to je problem. Međutim, po mišljenju je puno veći problem što se šalje u hrvatsku politiku, ali i familiju, poruka koja nije dobra – da je to normalan način funckioniranja, komuniciranja. ‘Ako mogu predsjednik i premijer zašto ne bih i ja doma’. To nije dobro i tu bi se trebali malo spustiti i smiriti, što se načina tiče. Što se teme tiče, mislim da mnogim ljudima nije razumljivo zašto je to tako žestoko, a vezano je na inicijativu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Oni su bili izručeni Njemačkoj, tamo us osuđeni pa vraćeni u Hrvatsku na odsluženje kazne. To je nešto oko čega je današnji predsjednik Milanović, tada premijer, bio vrlo žestoko protiv, s argumentacijom koja poo mom mišljenju drži vodu, a to je da nema zemlje na svijetu koja izručuje svoje špijune. Sad kad je ova inicijativa naišla na takvu reakciju Vlade, to je po mom mišljenju razlog za žestinu reakcija predsjednika. To ne opravda neke riječi, neke od izraza, osobnih napada koji, ako išta, po mom mišljenju slabe njegov argument koji je bazično točan”, rekla je Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!